Premier Rutte: Nederland kiest voor 'maximaal controleren' van coronavirus en gaat dus niet op slot - Omroep Brabant
Video

Premier Rutte: Nederland kiest voor 'maximaal controleren' van coronavirus en gaat dus niet op slot

16 maart 2020 om 19:33
nl
Nederland gaat niet op slot, maar kiest ervoor om de verspreiding van het coronavirus in te perken door een aanpak van 'maximaal controleren'. Daarmee verspreidt het virus zich op een beheerste manier onder mensen die het minste risico lopen. Dat vertelde premier Mark Rutte maandagavond in een speech over de coronacrisis.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

"Wie het virus heeft gehad, is daarna meestal immuun. Net als vroeger met de mazelen. Hoe groter de groep die immuun is, hoe kleiner de kans voor het virus om over te springen op kwetsbare ouderen en mensen met een zwakke gezondheid", aldus Rutte.

'Beheerste verspreiding'
"Maar we moeten ons wel realiseren dat het maanden of zelfs langer kan duren om groepsimmuniteit op te bouwen en in die tijd moeten we mensen die een groter risico lopen zoveel mogelijk afschermen. Maximaal controleren leidt tot een beheerste verspreiding, onder groepen die het minste risico lopen. Dat is het scenario van onze keuze. "

Wachten op privacy instellingen...

"Maximaal controleren betekent dat we proberen met maatregelen de piek in het aantal besmettingen af te vlakken en uit te smeren over een langere periode. Met deze aanpak waarin de meeste mensen alleen lichte klachten zullen krijgen, bouwen we immuniteit op en zorgen we dat de zorg het aankan. "

Niet op slot
Rutte legde ook uit waarom Nederland er niet voor kiest om volledig op slot te gaan en de grenzen dicht te gooien. "Zo’n rigoureuze aanpak kan op het oog aantrekkelijk lijken, maar deskundigen wijzen erop dat het bepaald geen kwestie van dagen of weken zou zijn. In dat scenario zouden we ons land feitelijk een jaar of zelfs langer moeten platleggen, met alle gevolgen van dien.

En als het praktisch al zou kunnen – om mensen zo lang alleen met toestemming hun huis uit te laten komen – dan nog kan het virus meteen weer de kop opsteken als de maatregelen worden ingetrokken. Nederland is een open land en zolang er geen vaccin is, zal het coronavirus als een golf door de wereld blijven gaan en ons land niet overslaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.