Video

LIVEBLOG CORONAVIRUS: Belgen moeten nu ook binnen blijven, miljardensteun voor bedrijven

17 maart 2020 om 19:04
nl
Het is dag twee van een leven zonder school, restaurants en cafés. Het is ook de dag na de historische toespraak van premier Rutte. De minister-president zei maandagavond op nationale televisie dat er geen 'eenvoudige of snelle uitweg uit deze zeer moeilijke situatie' is. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom de coronauitbraak.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De belangrijkste feiten:

  • Brabant telt nu 634 geregistreerde coronapatiënten (+80). Heel Nederland telt nu officieel 1705 coronapatiënten, een stijging van 292.
  • De laatste dagen zijn tientallen mensen met het coronavirus opgenomen in Brabantse ziekenhuizen. Dit nadat het aantal opnamen korte tijd juist daalde.
  • Het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) sprak maandag van twintig coronadoden in Brabant.

23.00
Het liveblog sluit voor vandaag. Vanaf woensdagochtend houden we je in nieuw liveblog weer op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

22.45
Van de Nederlandse patiënten met het coronavirus liggen er dinsdag 139 op de intensive care. Een dag eerder ging het volgens de Nederlandse ic-artsen nog om 96 patiënten. Er zijn zorgen of er wel genoeg bedden op de intensive care zijn voor het groeiende aantal coronapatiënten dat er slecht aan toe is.

21.40
Brabant klapte om acht uur voor de zorgmedewerkers en dat zag er zo uit.

Ook hoogleraar Ton Wilthagen van Tilburg University 'klapte corona de wereld uit' en steunde daarmee de werkers in de zorg.


21.25
Op het provinciehuis in Den Bosch is een eerbetoon aan onze zorghelden geprojecteerd.

21.20
Winkelketen de Bijenkorf sluit per direct de deuren van al zijn winkels vanwege het nieuwe coronavirus. Op dit moment kan het winkelbedrijf de veiligheid en gezondheid van klanten en medewerkers niet meer voldoende garanderen. De Bijenkorf heeft onder meer een winkel in Eindhoven. Verder heeft de Bijenkorf een distributiecentrum in Tilburg.

21.10
Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle vakantiereizen naar het buitenland tot 6 april af. Alleen als het strikt noodzakelijk is, moeten Nederlanders volgens het nieuwe advies nog buiten de grenzen reizen. Reisorganisaties als ANWB. Sunweb, TUI en Sunweb hebben al laten weten het advies te volgen.

20.40
België zal vanaf woensdag tot en met 5 april een 'lockdown' instellen die de bewegingsvrijheid van mensen zal beperken om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Belgen mogen dan alleen supermarkten, apotheken en banken bezoeken of voor noodgevallen naar buiten. Premier Mark Rutte meldt dat Nederland geen 'lockdown' zal instellen.

20.35
De Brabantse Intensive Care-afdelingen hebben het moeilijk. Een aantal patiënten is daarom recent overgeplaatst naar andere IC’s boven de rivieren. Dat geeft aan hoe ernstig de situatie is, zo meldt de NOS.

20.30
Reizigers van buiten de EU worden tijdelijk niet meer in Nederland en de 25 andere landen in de Schengenzone toegelaten, tenzij hun trip essentieel is. Dat hebben de EU-leiders na een videoconferentie over de bestrijding van het coronavirus besloten. Het inreisverbod geldt niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, vrachtwagenchauffeurs, diplomaten, bepaalde onderzoekers en grenswerkers.

20.10
Het koninklijk paar zegt tot en met 21 maart alle geplande werkbezoeken af. Samen met hun drie dochters beperken ze de komende dagen hun sociale contacten vanwege het coronavirus.

19.30
De treinen gaan vanaf komende zaterdag via een speciale basisdienstregeling rijden. Op alle stations in heel Nederland vertrekt twee keer per uur in beide richtingen een trein. Op die manier kunnen dokters en verpleegkundigen en alle andere Nederlanders in cruciale beroepsgroepen naar hun werk blijven gaan.

19.15
Wielrenner Boy van Poppel verveelt zich niet snel, ook niet als de wielersport zo goed als stilligt vanwege het coronavirus. Schilderen, gras maaien en de boel opruimen. Boy komt zijn dagen wel door. Naast alle huishoudelijke zaken stapt hij op de fiets voor een training om er klaar voor te zijn als het wielerspektakel weer begint.

19.05
De examens voor mbo'ers gaan ook tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk door, maar veel stages moeten later worden ingehaald. Dat kan betekenen dat de student studievertraging oploopt.

19.00 uur:
Eindhoven Airport vervoert de helft minder passagiers dan normaal vanwege de uitbraak van het coronavirus. De luchthaven bereidt zich voor op een verdere daling van het aantal passagiers. Dat laat de luchthaven samen met Schiphol en Rotterdam The Hague Airport weten in een gezamenlijke verklaring.

18.35
Bente Lavrijsen is vrijdag 13 maart geboren in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Natuurlijk zijn vrienden en kennissen benieuwd naar de nieuwe inwoonster van Den Dungen. Bente en haar ouders krijgen dan ook veel 'raamvisite'. Vader Rene Lavrijsen en moeder Sanne Heijnens blijven samen met hun spruit nog even in hun eigen mini-quarantaine.

Foto: familie Lavrijsen
Foto: familie Lavrijsen

18.25
Drinkwaterbedrijven gaan geen mensen meer van drinkwater afsluiten. Dat geldt zolang de sociale onthouding wegens het coronovirus van kracht is.

17.51
De vergadering van Provinciale Staten gaat vrijdag niet door vanwege de coronacrisis.

17.45
IKEA sluit vanaf morgen de vestigingen in Breda en Eindhoven.

17.30
DAF Trucks in Eindhoven legt voorlopig de productie van vrachtwagens stil.

17.19
De overheid gaat bedrijven helpen waarvan werknemers thuiszitten door corona. De overheid gaat maximaal 90 procent van dat salaris betalen. Het kabinet wil het uiterste doen om te voorkomen dat mensen hun baan verliezen of bedrijven omvallen door het virus. Vanavond wordt een ongekend steunpakket gepresenteerd, waarvoor tientallen miljarden beschikbaar zijn.

17.17
Nederlandse consumenten die vanwege het coronavirus extra insloegen bij supermarkten, hebben voor een forse omzetstijging gezorgd voor die winkels. Volgens onderzoeksbureau Nielsen werd er vorige week voor 998 miljoen euro uitgegeven in de supermarkten. Alleen in de kerstweek van 2017 gaven Nederlandse consumenten in één week meer uit. De omzet lag een derde hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

17.15
ABN Amro heeft vanwege het coronavirus verschillende filialen moeten sluiten. Dat is onder meer het geval in Etten-Leur, Oosterhout en Waalwijk.

17.13
Defensie bereidt zich voor op het helpen van de Nederlandse bevolking in de strijd tegen het coronavirus. Dat zegt minister Ank Bijleveld (Defensie). "Gelukkig is de militaire inzet nog niet nodig geweest, maar als het moet, ondersteunen we waar dat mogelijk is", zei de minister.

17.06
Personeel van het Annenborch zorgcentrum in Rosmalen geeft voor de tweede dag op rij een hartverwarmende serenade vanaf het balkon. "Dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht".

Wachten op privacy instellingen...

16.40
Vanaf vandaag is het voor Bredanaars met acute geldproblemen mogelijk om beroep te doen op een speciaal ingerichte maatregel die het mogelijk maakt om snel over geld te beschikken om in het dagelijkse levensonderhoud te kunnen blijven voorzien: BroodNood. Ga naar www.breda.nl en vul het speciale formulier in.


16.24
Het RIVM wil de gezondheid van 100.000 Nederlanders wekelijks peilen. Het instituut inventariseert gezondheidsklachten met de zogeheten Infectieradar, omdat het nu niet goed kan overzien hoe het coronavirus zich verspreidt in Nederland.

Wachten op privacy instellingen...

16.20
Ouderenorganisatie KBO-PCOB wil dat de Belastingdienst de deadline voor de aangifte van de inkomstenbelasting verruimt. Senioren komen volgens de belangenvereniging in de knoei, omdat zij vaak geholpen worden bij de aangifte door een familielid of een vrijwilliger. Die mogen door de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus niet meer op bezoek komen.

16.17
Oranjeverenigingen moeten grote publieksbijeenkomsten op Koningsdag niet door laten gaan. Dat is het advies van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. Veel organisaties waren al bezig met de voorbereidingen, het advies is nu om daarmee te stoppen en de feesten af te zeggen.

16.07
Volgens overlegorgaan ROAZ, met daarin alle Brabantse ziekenhuizen, zijn er in onze provincie binnen 24 uur 70 ziekenhuisopnames van coronapatiënten bijgekomen. Het totaalaantal mensen dat wegens de infectieziekte in Brabantse ziekenhuizen ligt, komt daarmee op 200. Daarvan liggen er 55 op de intensive care-afdelingen. Dat zijn er 20 meer dan maandagavond. De forse stijging baart bestuurder Bart Berden van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg ernstige zorgen.

Eerder op de dag hielden we hier een liveblog bij:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.