Video

België sluit grenzen voor niet noodzakelijke bezoeken en voert extra controles uit

20 maart 2020 om 16:18
nl
België sluit de grenzen voor iedereen die daar niet per se hoeft te zijn om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Mensen die toch naar België gaan zonder goede reden, riskeren een boete.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Sinds drie uur zijn er grenscontroles op niet-essentiële verplaatsingen van en naar België om de voorschriften rond het coronavirus af te dwingen. Dat zegt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).

Grenscontroles
"In het bijzonder worden de toeristische verplaatsingen naar België verboden en zullen grenscontroles voortaan van toepassing zijn", zegt de mededeling van de minister. "Elke overtreding zal strikt worden gesanctioneerd."

Nederlanders en andere niet-inwoners die naar België komen, moeten de noodzaak daarvan aantonen. Minister Pieter De Crem (Binnenlandse Zaken) raadt zakenreizigers aan een "geloofwaardige werkgeversverklaring" op zak te hebben. Dat geldt ook voor grensarbeiders. Toeristen, automobilisten die komen om goedkoper te tanken en eigenaren van een vakantiehuis op Belgisch grondgebied worden weggestuurd.

Omgekeerd mogen Belgen ook niet naar Nederland zonder goede reden. Belgen die in Nederland werken moeten een verklaring van hun werkgever hebben.

In Essen-Horendonk betaal je 1,09 euro per liter. (Foto: Raoul Cartens)
In Essen-Horendonk betaal je 1,09 euro per liter. (Foto: Raoul Cartens)

Strengere maatregelen
Er geldt een reis- en samenscholingsverbod in België in verband met de coronacrisis. Veel Brabanders merkten vrijdag al dat tanken in België niet meer mag. Agenten sturen Nederlanders weg bij de pomp. Ook mensen die een vakantiewoning hebben in het land kunnen daar niet meer naartoe.

Er gelden sinds woensdag strengere maatregelen in België tegen de verspreiding van het coronavirus. Alle niet-essentiële zaken zijn gesloten. Enkel supermarkten, apotheken en krantenwinkels zijn open. Deze regels zijn van kracht tot en met zeker 5 april.

Nederland wil grens openhouden
Premier Rutte gaf in zijn wekelijkse persconferentie nog aan dat Nederland graag de grenzen met België en Duitsland wil openhouden, zodat goederen nog kunnen worden aangevoerd en grenswerkers in vitale beroepen naar hun werk kunnen gaan. Mensen die in België werken, mogen nog wel het land in.

Nederland ziet vooralsnog niet de noodzaak om beperkende maatregelen aan de Nederlandse landsgrenzen met Duitsland en België in te stellen. Het kabinet doet tegelijkertijd het dringende beroep om in verband met het virus niet-essentiële reizen naar het buitenland te vermijden. Hiermee wordt onder meer het tanken, winkelen en op vakantie gaan in het buitenland bedoeld. “Het is van belang dat mensen dit advies serieus nemen zodat verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk wordt tegengegaan”, zegt Minister Knops van Binnenlandse Zaken.

Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.