Politieagenten opzettelijk in gezicht gehoest door verdachten die zeggen dat ze corona hebben

21 maart 2020 om 19:19
nl
Verschillende politieagenten zijn de afgelopen 24 uur bewust in hun gezicht gehoest. Dat deden verdachten die stelden dat ze besmet waren met het coronavirus, zo zegt Hanneke Ekelmans, politiechef van de eenheid Zeeland West-Brabant.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Ze zegt 'woest te zijn'.

"De verdachten worden niet getest, dat begrijp ik. Maar de collega’s zitten nu met de onzekerheid." Door een tekort aan testen wordt niet iedereen getest.

Wachten op privacy instellingen...

Celstraf
Eerder deze week kreeg een 23-jarige man uit Noordwijkerhout nog 10 weken cel omdat hij expres agenten in het gezicht hoestte en riep: "Ik heb het coronavirus. Jullie nu ook!" De rechtbank legde die straf op, nadat het Openbaar Ministerie de man met spoed voor de politierechter had gebracht. Hij werd vanwege het spugen onder meer verdacht van bedreiging met de dood of zware mishandeling.

Vorige week zondag werd wijkagent Marc de Wit in Den Bosch ook al bespuugd door een man, die riep dat hij corona had. De belager, een 28-jarige dakloze, werd aangehouden en moet zich woensdag voor de politierechter in Den Bosch verantwoorden. De man uit Den Bosch wordt formeel verdacht van bedreiging met de dood, zware mishandeling én het beledigen en mishandelen van een agent. Uit onderzoek zou overigens zijn gebleken dat de man niet was besmet.

Reactie ACP
Ook politievakbond ACP klaagt dat politiemensen die grote risico's nemen in het contact met eventuele coronapatiënten, niet altijd worden gerespecteerd. "Reanimaties, aanhoudingen - het werk blijft doorgaan. Tegelijkertijd heeft een deel van Nederland maling aan social distancing. Neem agenten die je daarop aanspreken serieus", aldus de vakorganisatie.

Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themapagina

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.