Minister Slob over schrappen eindexamens: 'Met deze ingrijpende beslissing is er duidelijkheid'

EINDHOVEN - De centrale eindexamens voor middelbare scholieren gaan dit jaar niet door. Dat heeft minister Arie Slob in overleg met onderwijsvertegenwoordigers besloten. "Met deze ingrijpende beslissing is er duidelijkheid", licht Slob toe. "We vragen momenteel veel van leraren, en leerlingen willen een goede voorbereiding op hun examens in deze tijden van crisis."

Leerlingen kunnen na de zomer gewoon naar het mbo, de hogeschool of de universiteit. Het halen van de schoolexamens, die leerlingen ter voorbereiding op de landelijke examens hebben gemaakt, is genoeg voor een diploma.

'In lijn met de nieuwe maatregelen'
Slob laat aan de scholen over wanneer ze hun laatste schoolexamens inplannen en hoe ze die afnemen. Hij roept ze wel op dat 'in lijn met de nieuwe maatregelen' zoveel mogelijk op afstand te doen. Waar nodig mogen scholen onderdelen van het schoolexamen schrappen of aanpassen.

Een leerling die slaagt voor zijn schoolexamen, krijgt een diploma. Normaliter maakt het schoolexamen de helft van het eindcijfer uit. "Er volgt zo spoedig mogelijk informatie over de nieuwe zak-slaagregeling en de herkansingen", aldus Slob.

LEES OOK: Eindexamens middelbare scholieren gaan dit jaar niet door