Video

Overlevingspakket voor daklozen vanwege coronavirus: ‘Ik ga hem opzetten als een groot mondkapje'

27 maart 2020 om 14:30
nl
Daklozen in Eindhoven hebben vrijdag overlevingspakketten gekregen. Het pakket bestaat uit een tent en een slaapzak. De pakketten zijn voor mensen die op straat slapen en voor daklozen die in de nacht naar de opvang gaan. "In de nachtopvang ga ik het tentje opzetten als een groot mondkapje", vertelt de dakloze Henk.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Het initiatief komt van Stichting (Z)onder Dak. Ze ziet namelijk dat de daklozen bang zijn om corona te krijgen.

Risico besmetting
"In de nachtopvang wordt er gehoest en gekucht en de mensen die er gebruik van maken moeten op stapelbedden slapen", zegt Hugo van Rooij van de stichting. "Nu kunnen ze binnen ook een tentje opzetten." Volgens Hugo is het de oplossing: ze kunnen veilig overnachten en toch dicht bij elkaar zijn.

Henk is dakloos en valt in de risicogroep. Hij is hart- en kankerpatiënt. Hij is uiteraard blij met de tent. Ook al slaapt hij binnen in de nachtopvang. "Ik ga het als een groot mondkapje gebruiken. Dan kan ik erin slapen en heb ik geen kans op besmetting."

Niet iedereen
De tenten zijn ook bedoeld voor de daklozen die niet naar de opvang gaan. Volgens straatpastor Rob Kosterman hebben ze veertig mensen in beeld die dag en nacht op straat leven. "Wij moeten allemaal binnen blijven, maar daklozen kunnen niet zomaar thuisblijven want de straat is hun thuis."

Toch blijkt vrijdagochtend dat niet alle daklozen een tent willen. "Ik wil knaken, verder niks", zegt een man die op een bankje voor de Catharinakerk zit. Van Rooij probeert hem nog te overtuigen om het overlevingspakket aan te nemen, maar zonder succes.

Geen eten
Op straat is het volgens Kosterman en Stichting (Z)onder Dak nu een soort ‘oorlog’. Alle winkels zijn dicht en er is niets meer te halen voor de daklozen. "Ook bij de Hema of McDonald's kunnen ze nu even niet terecht. Net als bij inloophuizen van de gemeente, er is gewoon bijna geen eten meer te halen", vertelt de straatpastor die dagelijks daklozen spreekt. "De kerk is nu ook dicht, maar gaat dinsdag toch weer open om de mensen te helpen met wat leefgeld."

De gemeente probeert vooral de daklozen de hele dag binnen te houden. Zo is de nachtopvang nu de hele dag open. Volgens de straatpastor doet de gemeente dat om te kunnen checken of er geen corona in de groep is.

Lees alles over het coronavirus op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.