Beschermingspakket voor dakloze Henk komt één dag te laat: 'Mijn kamergenoot heeft corona'

28 maart 2020 om 15:40
nl
"Had ik mijn overlevingspakket maar een dag eerder ontvangen", reageert de dakloze Henk uit Eindhoven. Vrijdag kregen tientallen daklozen een 'coronapakket', bestaande uit een tentje en slaapzak. Kort na ontvangst van zijn pakket, hoorde Henk per toeval dat zijn kamergenoot van de opvang in isolatie zat omdat bij hem het coronavirus was vastgesteld.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

"Tuurlijk maak ik me nu zorgen. Mijn gezondheid is zwak en een besmetting zou dramatisch zijn", zegt de 63 jarige Henk. Dankzij hulp van Stichting (Z)onder Dak kan hij een paar nachten slapen in een goedkoop hotel. "Maar ik heb geen geld en kan dat zelf niet betalen."

Geen corona
Een woordvoerder van Neos die zich ontfermd over daklozen ontkent dat er een dakloze met corono in de opvang is geweest. "We hebben uit voorzorg iemand in quarantaine geplaatst, maar deze persoon bleek achteraf geen corona te hebben."

Diezelfde stichting (Z)onder Dak heeft ook de overlevingspakketten uitgedeeld. Hugo van Rooij van de stichting vindt het jammer dat het zo gelopen is. "Henk heeft dus mogelijk al een hele nacht geslapen naast een hoestende coronapatiënt."

Een landelijke woordvoerder van het Leger des Heils laat in een reactie weten dat 'het binnen houden van daklozen na een coronabesmetting een onbegonnen zaak is'. "

Geen vergroot risico
De gemeente Eindhoven bestrijdt dat daklozen een groot risico lopen elkaar op de opvang te besmetten. Woordvoerder Barbara Kwaks legt uit dat Eindhoven een ander beleid heeft dan landelijk gebruikelijk is. "Wij hebben speciale quarantaineplekken voor daklozen die verdacht worden besmet te zijn en speciale plekken voor hen die aantoonbaar corona hebben, maar niet naar het zekenhuis hoeven. Daklozen hoeven niet bang te zijn dat dat de opvang daar niet op let."

In Eindhoven hoeven daklozen na een nacht niet de straat op. "De dagopvang is langer open en verder mogen ze net als iedereen naar buiten zolang ze zich maar aan de afstandsregels houden, zoals iedereen."

Zorgen
Hugo maakt zich zorgen nu er volgens dakloze Henk corona is geconstateerd onder de daklozen. "De hygiëne laat te wensen over en ze zitten dicht op elkaar. Het zijn niet de mensen die erg strikt zijn in het volgen van regeltjes."

"Die tentjes waren bedoeld als een soort mondkapje die ze ook konden gebruiken in de nachtopvang. Er lopen in Eindhoven veertig daklozen rond die niet bij de nachtopvang willen of kunnen. Ook voor hen moeten de tentjes bescherming bieden, al is het maar tegen een regenbui die binnenkort vast weer gaat vallen", klinkt het bezorgd.

Hoesten
Henk maakt zich ook zorgen. "Mijn kamergenoot met corona heeft al drie keer een longontsteking gehad. Zijn gezondheid is ook zwak. Hij heeft de hele nacht lopen hoesten. Mijn gezondheid is door kanker, hartproblemen en een stoma ook kwetsbaar. 'Maar', klinkt het ineens vrolijk, 'ik heb al zoveel ellende overleefd, dit overleef ik vast ook wel weer'.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.