Video

Ziekenhuizen zijn kritisch coronaweekend 'goed doorgekomen', maar ic-capaciteit blijft spannend

29 maart 2020 om 17:34
nl
De toestroom van coronapatiënten naar Brabantse ziekenhuizen heeft zich zo goed als gestabiliseerd. Daarmee zijn hospitalen dit weekend goed doorgekomen, al blijft het spannend of er op termijn voldoende intensive care-capaciteit is. Dat meldt Bart Berden, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen in Brabant.
Geschreven door

Dit weekeinde bestempelde Berden vooraf als ‘kritisch’. De verwachte stroom van patiënten naar ziekenhuizen zou namelijk pieken. Het was de vraag of ziekenhuizen dat kon opvangen. Nu, zondagnamiddag, blikt Berden met een positief gevoel terug. “Het stijgt nog wel ietsjes, maar het is bijna stabiel gebleven. Het weekend zijn we goed doorgekomen”, zegt hij.

De grote vraag die nu leeft, is hoe groot de doorstroom wordt van in ziekenhuizen opgenomen patiënten naar de intensive care-afdelingen. Uit ROAZ-cijfers blijkt dat het aantal intensive care-opnames dit weekeinde flink gestegen is. “Aan het einde van de week gaan we zien of er genoeg plekken zijn. Dat blijft spannend”, aldus Berden, die ook directeur is van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.

Intensive care-capaciteit verdubbeld
Gezamenlijk hebben Brabantse ziekenhuizen een reguliere intensive care-capaciteit van ongeveer 120 plekken. De voorbije weken werkten zij achter de schermen hard om dat aantal op te plussen tot uiteindelijk 240 en misschien zelfs meer. Dit gebeurt door bijvoorbeeld operatiekamers om te bouwen tot intensive care-ruimten. Die opschaling gaat ook deze week onverminderd verder.

“We zijn die uitbreiding nu maximaal aan het opvoeren", zegt Berden. "Overal worden intensive care-plekken met beademing ingericht. Daarnaast kijken we ook heel secuur naar welke patiënten van de intensive care af kunnen. Op die manier hopen we nét voldoende capaciteit te hebben om de zorgvraag aan te kunnen."

Zeventig procent bezet
Momenteel is volgens de ziekenhuisdirecteur zeventig procent van de beschikbare Brabantse ic-bedden in gebruik. Hierop liggen zowel coronapatiënten als mensen die bijvoorbeeld zijn geopereerd na een auto-ongeluk. Hij verwacht dat die overige dertig procent deze week ‘hard nodig’ gaat zijn.

Intensive care-plaatsen zijn van groot belang, omdat coronapatiënten daar belanden als ze niet meer zelfstandig kunnen ademen. Zij zijn er het slechtst aan toe en liggen gemiddeld drie weken aan de beademing.

Landelijke voorspelling 'somberder'
Er bestaan ernstige zorgen over of de ic-capaciteit in heel Nederland wel genoeg zal zijn. "In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2500 coronapatienten op de intensive care", zegt Jacco Wallinga, hoofdmodelleur van het RIVM, tegen de NOS. Op dit moment is er op de ic's ongeveer plaats voor 1100 coronapatienten, al zijn ziekenhuizen overal in het land nu met man en macht aan het opschalen.

Carnaval als katalysator
De voortekenen in Brabant zijn echter positiever. Qua besmettingen en ziekenhuisopnames loopt onze provincie voorop. Dat heeft waarschijnlijk te maken met carnaval als katalysator. Daardoor is hier mogelijk eerder sprake van een piek, gevolgd door een daling. Mocht daardoor in Brabant ziekenhuiscapaciteit vrijkomen, terwijl men buiten de provincie hulp nodig heeft, worden patiënten hier 'met open armen' ontvangen, stelt Berden.

“We moeten ons goed realiseren dat wij enorm geholpen zijn toen we het hier moeilijk hadden. Zonder die hulp zouden we het nooit hebben gehaald", aldus de ziekenhuisdirecteur.

Drieduizend Brabantse coronapatiënten
Het RIVM maakte zondag bekend dat het aantal geregistreerde coronabesmettingen in Brabant op 3017 ligt. Dat zijn er 269 meer dan zaterdag. In heel Nederland is bij 10866 mensen het coronavirus vastgesteld. In totaal zijn 771 coronapatiënten overleden.

Lees alles over het coronavirus op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.