Kinderen van twaalf beboet voor overtreden coronaregels

2 april 2020 om 23:53
nl
Kinderen van twaalf, dertien en veertien jaar hebben de afgelopen tijd in Zuidoost-Brabant boetes gekregen. Ze hielden zich niet aan de maatregelen die zijn genomen sinds de uitbraak van het coronavirus. Voor 12 tot en met 17-jarigen is de boete 95 euro. Voor volwassenen geldt een boete van 390 euro.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

"Ik vind het pijnlijk om dit te zeggen", vertelde John Jorritsma donderdagavond in het tv-programma Op1. Hij zat daar als burgemeester van de gemeente Eindhoven en als voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. Jorritsma vertelde ook dat er al duizend waarschuwingen zijn uitgedeeld wegens overtredingen.

'Rood dus kassa'
Hij vroeg zich hardop af hoe de gestrafte kinderen de boetes 'van hun spaargeld' gaan betalen. De Eindhovense burgemeester zei er niet bij wat deze belhamels precies hadden misdaan. Waarschijnlijk zijn ze tot twee keer toe in de fout gegaan, want pas bij een tweede overtreding is het 'rood dus kassa', zei Jorritsma.

De burgemeester zei ook dat er 'een enorme afname is van de dagdagelijkse criminaliteit die in een grote stad plaatsvindt.' Volgens hem komt dat vooral, omdat de horeca gesloten is en omdat er geen vertier is.

"Wat je nu ziet is dat er van die gladiolen zijn die in supermarkten lol trappen, omdat ze zich niet gehoord voelen, willen voordringen of überhaupt geen rekening houden met virale infecties en agenten bespugen. Of een man die, zoals onlangs in het Catharina Ziekenhuis, vond dat hij niet snel genoeg aandacht kreeg van het medisch personeel en toen ging spugen."

'Zware straffen'
"Ik ben er heel blij mee dat het Openbaar Ministerie (OM) en de politie er ongelooflijk fel bovenop zitten. Wat mij betreft kunnen deze mensen niet hard genoeg gestraft worden en daar staat het OM ook open voor. Hoewel er door de coronacrisis minder zaken voor de rechter komen, kunnen deze mensen worden voorgeleid en krijgen ze zware straffen.”

In Brabant was de zwaarste straf voor iemand die onder meer een beambte had gespuugd en daarbij 'Corona!' had geroepen, is acht weken cel en twee weken voorwaardelijk. De meeste daders komen er met twee weken cel vanaf. In de rest van het land heeft een coronaspuger drie maanden celstraf gekregen.

Lees alles over het coronavirus in ons liveblog en op onze speciale themapagina.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.