Video

'Er sterven veel meer mensen dan normaal', coronavirus zet wereld BrabantZorg op zijn kop

4 april 2020 om 17:08 • Aangepast 11 april 2020 om 14:44
nl
"Er sterven veel meer mensen dan normaal en dat hakt erin." In de binnentuin van verzorgingshuis Odendael in Sint-Oedenrode vertelt bestuursvoorzitter Wilma de Jong van BrabantZorg samen met verzorgende Meike Leenderts hoe het coronavirus allesbepalend is voor het leven in verzorgingshuizen.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

BrabantZorg heeft ruim dertig locaties in Oost Brabant waar vooral ouderen wonen. "Het grote aantal overleden mensen legt extra druk op de stemming onder personeel en bewoners die daarom ook angstig zijn", vertelt Wilma de Jong. "Deze mensen wonen soms jaren bij ons en als er dan in één week heel veel overlijden dan hakt dat erin."

'Je wil dat familie erbij kan zijn'
"Zo wil je het niet", vult verzorgende Meike aan. "Als je in de zorg werkt, weet je dat het eraan kan komen maar zo wil je niet dat iemand overlijdt. Je wil dat familie er gewoon bij kan zijn."

De Jong merkt ook op dat veel mensen weer zijn opgeknapt. "We hebben natuurlijk een heel kwetsbare doelgroep en we hebben inmiddels net zoveel mensen die hersteld zijn als dat er zijn overleden."

BrabantZorg zet alle zeilen bij om met het coronavirus om te gaan. Bekijk hieronder de reportage en lees daarna verder.

Het is voor medewerkers psychisch en emotioneel heel zwaar. Bewoners zijn alleen en angstig en er overlijden meer bewoners dan normaal. Voor het thuisfront van de medewerkers is het ook spannend. Er wordt toch een beroep op deze medewerkers gedaan en er is continu angst dat zij het thuisfront besmetten. Bij de medewerkers zelf is er continu angst of ze voldoende beschermd zijn.

Tuin Bingo
Toch zijn er niet alleen trieste verhalen. BrabantZorg probeert al jaren om ouderen bekend te maken met de mogelijkheden van digitalisering. In deze Coronacrisis konden ouderen nu binnen enkele dagen met hun familie beeldbellen via de tablet, computer of smartphone. Ouderen maken massaal gebruik van de aangeschafte beeldbelfaciliteiten. Daarnaast zijn er ook spandoeken opgehangen om de medewerkers én bewoners van zorgcentra een warm hart toe te dragen, er vinden tuinconcerten en ‘tuin’bingo’s plaats.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.