Ruim honderd meldingen van samenscholingen ondanks coronavirus in Midden- en West-Brabant - Omroep Brabant

Ruim honderd meldingen van samenscholingen ondanks coronavirus in Midden- en West-Brabant

5 april 2020 om 12:19 • Aangepast 12 april 2020 om 14:24
nl
In de regio Midden- en West-Brabant heeft de politie de afgelopen 24 uur 115 meldingen binnengekregen van feestjes en samenscholingen ondanks het coronavirus. Toch spreekt een politiewoordvoerder niet van een trend.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Overdag zijn het vaak samenscholingen en in de avond en nacht meestal feestjes", legt de woordvoerder uit. Zaterdagavond was het onder meer raak aan de Curacaostraat in Breda - waar tientallen mensen aan het feesten waren - en in Klundert waar vier mensen in een auto aan het chillen waren.

In Lage Zwaluwe werden tientallen mensen bekeurd die met hun auto wilden gaan crossen. "Normaal gesproken ben ik erg voorstander van het doen van een beroep op het gezond verstand van mensen. Maar inmiddels zijn de regels echt wel duidelijk. Als je het nu niet weet, dan wil je het niet weten en moet je het dus maar voelen. De tijd van waarschuwen is echt voorbij. Wat er gisteren is gebeurd, is echt onbegrijpelijk. Dat kan en wil ik niet tolereren", zegt burgemeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk daar over.

Sociale controle groot
Volgens de politiewoordvoerder is de sociale controle dus groot. "Mensen weten ons te vinden om zaken te melden. Dat is goed. Maar corona wil niet zeggen dat iedereen nu opeens een brave burger is geworden. Jammer genoeg zijn er dus mensen die het coronavirus niet serieus genoeg vinden om aan de richtlijnen van het RIVM te voldoen. Deze mensen moeten nog het besef krijgen dat we dit samen moeten doen. Alleen dan werkt het."

In het oosten van Brabant heeft de politie geen totaaloverzicht. "Maar het algemene beeld is dat burgers zich goed aan de afspraken houden. Wanneer we zien dat mensen dit niet doen, dan lijkt onze werkwijze goed te werken. Eerst het gesprek aan gaan, daarna waarschuwen en als laatste optie beboeten", laat een politiewoordvoerder uit die regio weten. Boetes zouden hier wel zijn uitgeschreven, maar incidenteel.

Middelbeers
Onder meer in Middelbeers, waar meer dan tien jongeren zaterdagnacht in huis een feestje vierden, werd geen bekeuring uitgedeeld. "Wel kregen de bewoners hier een formele waarschuwing", laat wijkagent Carolien Abrahams weten. "Dit voorval wordt geregistreerd in de politiesystemen zodat alle politiemensen dit bij volgende controles kunnen lezen. Als deze mensen dan bijvoorbeeld in een parkje met drieën zij aan zij zitten zonder anderhalve meter afstand tot elkaar te houden, krijgen ze meteen een proces-verbaal."

Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.