Kleine daling coronapatiënten op de Brabantse intensive cares: 'We hopen dat deze lijn doorzet'

6 april 2020 om 13:04 • Aangepast 13 april 2020 om 16:44
nl
Het aantal coronapatiënten dat in Brabantse ziekenhuizen op de intensive care (ic) ligt, is lichtjes gedaald naar 176 mensen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) in onze provincie. De cijfers stemmen een woordvoerder 'voorzichtig optimistisch', maar hij noemt het te vroeg om te spreken van een structurele afname.
Geschreven door

De coronapatiëntenpiek op de Brabantse ic’s werd een dezer dagen verwacht. Afgelopen weekend was er op deze afdelingen nog amper plaats voor nieuwe mensen met het coronavirus. Daar lijkt nu dus iets van lucht te verschijnen. Een woordvoerder bevestigt dat uit de statistieken een lichte afname naar voren komt. "Wel houden we een slag om de arm, al hopen we dat deze lijn doorzet", waakt hij voor al te veel optimisme.

Het is voor het eerst sinds de capaciteitsgrenzen van de ic's in zicht kwamen, dat het aantal patiënten op die afdelingen daalt. Om de toestroom van patiënten aan te kunnen. verdubbelden de Brabantse ziekenhuizen het aantal ic-plekken tot 240. Hiervan zijn 190 bedden bestemd voor mensen met het coronavirus.

Onder meer doordat patiënten naar ziekenhuizen buiten Brabant werden verplaatst, bleven er steeds voldoenden bedden beschikbaar op de ic's. Zondag waren er nog 10 bedden beschikbaar voor ernstig zieke coronapatiënten.

Positief signaal
Positief is volgens het ROAZ de structurele afname van nieuw opgenomen coronapatiënten in de ziekenhuizen. De afgelopen 24 uur zijn er 105 patiënten bijgekomen die zijn besmet met het coronavirus.

De grootste piek was op zondag 23 maart. Toen werden 280 patiënten opgenomen. Sindsdien is dat aantal dalende. Zondag werden er iets meer dan 100 personen met het virus opgenomen. Het totale aantal coronapatiënten dat in de Brabantse ziekenhuizen ligt, is de afgelopen week min of meer gelijk gebleven.

Landelijk nog ruimte op ic's
Ook landelijk laten ziekenhuisstatistieken een voorzichtig positief beeld zien. Het aantal Nederlanders dat op een intensive care afdeling ligt met het coronavirus, is zondag met 25 gestegen tot 1385. Bovendien daalt het aantal ziekenhuisopnames in heel Nederland de laatste dagen. Zondag werden 253 nieuwe opnames gemeld, zaterdag waren dat er 336 en vrijdag 502.

193 nieuwe coronabesmettingen
Het RIVM meldt maandagmiddag dat in Brabant 193 nieuwe coronagevallen zijn geregistreerd, waarmee het totaal aantal op 4456 komt. Landelijk zijn er 18807 positief geteste patiënten, een toename van 952 ten opzichte van zondag. Het sterftecijfer ligt in Nederland op 1867. Dat zijn 101 meer dan zondag gemeld. In Nederland zijn 7135 coronapatiënten opgenomen (geweest), een stijging van 260.

De RIVM-cijfers geven geen volledig beeld. Lang niet iedereen met corona-symptomen wordt getest. Dat heeft ook invloed op het sterftecijfer. In werkelijkheid zijn veel meer mensen overleden aan het coronavirus. Zij worden echter niet in de RIVM-statistieken meegenomen, omdat zij niet getest zijn.

Aantal door het RIVM geregistreerde doden door het coronavirus in Nederland:

Wachten op privacy instellingen...

Aantal door het RIVM geregistreerde patiënten door het coronavirus in Brabant en Nederland:

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK:

Lees alles over het coronavirus op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.