'We zijn er nog niet', kabinet roept Nederlanders op om vol te houden tijdens coronacrisis - Omroep Brabant
Video

'We zijn er nog niet', kabinet roept Nederlanders op om vol te houden tijdens coronacrisis

7 april 2020 om 19:12 • Aangepast 14 april 2020 om 19:14
nl
Houd je aan de maatregelen en blijf zo veel mogelijk thuis, want we zijn er nog niet. Dat is een notendop het devies van het kabinet dinsdagavond. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid benadrukten tijdens de persconferentie verder vooral dat er op dit moment geen nieuwe maatregelen volgen.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

De cijfers laten voorzichtig zien dat alle huidige maatregelen niet voor niets zijn, zegt Rutte. “De aantallen stijgen minder snel. De deskundigen vertellen ons dat dit komt door die maatregelen.”

Maar er schuilt ook een risico in die positieve houding, vertelt de minister-president. “Mensen denken misschien dat we steeds losser met de maatregelen kunnen omgaan. Maar een grotere fout kunnen we bijna niet maken. Als we nu niet volhouden, doen we alles in no-time teniet wat er is opgebouwd, en schieten we meteen naar een nieuwe piek.”

Economie
Rutte ging ook in op het belang van de economie. "We moeten geen schijntegenstelling creëren tussen gezondheid en economie. Als we maatregelen te veel loslaten en het virus meteen in volle snelheid om zich heen grijpt, wordt naast de gezondheid ook de economie nog harder geraakt.”

De weg terug moet volgens Rutte stap voor stap worden ingezet.

“Bij de vele onzekerheden is een ding glashelder: terug naar normaal zal hoe dan ook een zaak zijn van de lange adem. Als we op 28 april al stappen kunnen zetten, gaat het loket echt niet meteen helemaal open. We zullen met elkaar moeten zoeken naar het nieuwe normaal in deze anderhalvemeter-samenleving”, sprak Rutte.

Apps
Minister Hugo de Jonge vertelde daarnaast dat het kabinet het gebruik van apps overweegt. Het kabinet wil twee apps gaan gebruiken waarmee contacten kunnen worden opgespoord van mensen die besmet zijn met het coronavirus. Naar deze technologie wordt nu onderzoek gedaan.

De apps moeten in Brabant de GGD ontlasten, omdat Brabantse GGD's te druk zijn om nog goed contactonderzoeken af te nemen. Volgens De Jonge zijn privacy-voorwaarden een belangrijk speerpunt bij de ontwikkeling van de apps. Daarnaast zegt de minister dat het nog te vroeg is om te besluiten of de apps verplicht gaan worden.

Woensdag is er technische briefing van het RIVM in de Tweede Kamer, waarna De Jonge en Rutte de Kamer zelf nog toespreken. Dinsdagmiddag meldde het RIVM dat het aantal doden door het coronavirus met 234 is gestegen. Het aantal mensen met het coronavirus dat op verpleegafdelingen en op de intensive care ligt in Brabant blijft stabiel.

Lees alles over het coronavirus in ons liveblog en op onze speciale themapagina.

LEES OOK:

Bekijk de video over de gevolgen van de coronacrisis voor de Brabantse economie:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.