Waarom juist in Noordoost-Brabant zoveel coronagevallen? Politieke partijen willen onderzoek

9 april om 18:17 • Aangepast 17 april om 11:43
Bloemen bij de kerk. (Foto: Tonnie Vossen)
Bloemen bij de kerk. (Foto: Tonnie Vossen)
Vier Brabantse politieke partijen willen dat er nader onderzoek wordt gedaan naar de vraag waarom juist Noordoost-Brabant zo zwaar door het coronavirus is getroffen. GroenLinks, D66, de SP en de Partij voor de Dieren hebben er donderdag schriftelijke vragen over gesteld.
Profielfoto van Peter Pim Windhorst
Geschreven door
Peter Pim Windhorst

De partijen leggen in hun vragen een verband tussen de luchtkwaliteit en het coronavirus. Ze vragen of de luchtkwaliteit niet meer gemeten moet worden en of de provincie contact heeft met huisartsen in het gebied.

Slechte longen
De Brabantse chirurg Ignas van Bebber viel eerder al op dat de zwaarst getroffen gebieden in Oost-Brabant in 2009 ook flinke klappen kreeg tijdens de Q-koortsepidemie.

Van Bebber houdt zich al jaren bezig met de vraag of de vele intensieve veehouderijgebieden in het gebied slecht zijn voor de gezondheid van de Brabanders. Het fijnstof uit stallen en van autoverkeer veroorzaakt volgens hem slechte longen in delen van Oost-Brabant waardoor mensen mogelijk extra vatbaar zijn voor COVID-19.

RIVM-onderzoek
Het RIVM heeft in 2017 een onderzoek gedaan naar de gezondheid in de omgeving van veehouderijen. Daar kwam toen uit naar voren dat in de directe omgeving van kippen- en geitenbedrijven iets vaker longontsteking voorkomt.

De vier partijen stellen de vragen nu, maar vinden dat onderzoek moet worden gedaan als de coronacrisis achter de rug is. Ze vragen de provincie om in Den Haag om geld te vragen voor dit onderzoek.

Lees alles over het coronavirus in ons liveblog en op onze speciale themapagina.

LEES OOK:

Bekijk in de video hoe Brabant een coronabrandhaard werd:

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...