Politie tast nog in duister over branden in zendmasten

14 april 2020 om 12:46 • Aangepast 21 april 2020 om 12:54
Op een electriciteitkast staat een leus tegen 5G. (Foto: Harrie Grijseels/SQ Vision Mediaprodukties)
Op een electriciteitkast staat een leus tegen 5G. (Foto: Harrie Grijseels/SQ Vision Mediaprodukties)
De politie heeft nog geen idee wie er verantwoordelijk is of zijn voor de branden in zendmasten de afgelopen dagen. Het is onduidelijk of het steeds om dezelfde daders gaat en wat het motief is achter de brandstichtingen. "We zijn druk bezig te achterhalen wie erachter zit", zegt een woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de politie dinsdag.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Maandagavond waren er opnieuw branden in zendmasten, deze keer twee in Almere. Afgelopen dagen waren er branden in onder meer Tilburg, Oudenbosch, Veldhoven en Nuenen. Waarschijnlijk gaat het steeds om brandstichting. "De regionale informatie wordt momenteel gebundeld", licht de politiewoordvoerder toe.

Groeiend protest
Vorig jaar constateerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat er groeiend protest is tegen zendmasten vanwege de uitrol van het 5G-netwerk. Volgens actievoerders zou de straling van antennes slecht zijn voor de gezondheid en het milieu. Ook zou door sommige complotdenkers worden gesuggereerd dat er een verband is tussen 5G en het coronavirus.

Directeur Rob Bongenaar van vereniging Monet, die namens de mobiele netwerkoperators KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo de plaatsing van antennes afstemt met overheden, kan niet zeggen of er maatregelen worden genomen, zoals extra beveiliging. "Daar kunnen wij geen mededelingen over doen. Wij wachten het onderzoek van de politie af en hopen dat er snel mensen worden aangehouden. Het is ongehoord dat een week lang vitale infrastructuur wordt aangetast."

LEES OOK:

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...