Eindhovenaren eenzamer en bezorgder vanwege coronacrisis

17 april 2020 om 17:05 • Aangepast 25 april 2020 om 22:33
nl
Zestig procent van de Eindhovenaren is bezorgd over het leven in coronatijd. Dat blijkt uit een enquête die de gemeente heeft afgenomen onder vijfduizend inwoners. De gemeente vroeg hoe de Eindhovenaren zich voelen. Een derde deel van de bewoners is eenzaam.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

"We zien dat jongeren (studenten) zich meer dan gemiddeld gespannen en gefrustreerd voelen. Eindhovenaren die de Engelse versie hebben ingevuld voelen zich meer dan gemiddeld bang, verdrietig en gespannen", meldt de gemeente.

36 procent zegt zich eenzamer te voelen dan vóór 27 februari. Onder jongeren onder de 25 jaar ligt dit percentage hoger, namelijk de helft. Ook anderstaligen voelen zich meer eenzaam.

Machteloos
Bijna de helft van de inwoners voelt zich rustig onder de situatie (46 procent), een ander deel geeft aan zich machteloos te voelen (29 procent). Het merendeel van de respondenten geeft aan zich goed te kunnen redden bij hun dagelijkse bezigheden en geen hulp nodig te hebben. Sommigen, met name ouderen, geven aan soms wel hulp nodig te hebben met bijvoorbeeld boodschappen of huishoudelijke taken.

Onderwijs
Een deel van de Eindhovenaren vangt momenteel hun kinderen thuis op en geeft thuisonderwijs. Hoe ze dat ervaren, varieert. Ruim een derde geeft aan dat het goed te doen is, maar bijna een kwart ervaart het als zwaar.

Van de mensen die in loondienst werken, geeft 86 procent aan hun werk op dit moment nog te kunnen doen. Bijna de helft van de ZZP’ers en ondernemers kan minder of geen werk uitvoeren als gevolg van de maatregelen. Ook zorgt de coronacrisis voor minder opdrachten.

Economie
De meeste Eindhovenaren maken zich zorgen over de economische gevolgen van de crisis, ouderen en kwetsbare groepen en de zorg en hulp in ziekenhuizen.

In deze tijd ervaren ze verschillende aspecten ook als positief, zoals een schonere lucht of minder files. Ook de tijd voor bezinning en de initiatieven die ontstaan om elkaar te helpen worden als positief gezien.

Lees alles over het coronavirus op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.