Video

Vrouw met psychiatrisch verleden lag langere tijd dood in appartement: 'Waar waren zorginstanties?’

19 april 2020 om 09:51 • Aangepast 27 april 2020 om 06:44
nl
Een week geleden had Philomeen Soudant uit Den Bosch zich nog afgevraagd hoe het met haar buurvrouw was. Ze had net als alle andere flatbewoners nauwelijks contact met haar, maar in deze coronatijd kon ze misschien toch wel wat aandacht gebruiken. Vrijdag werd het levenloze lichaam van de vrouw gevonden in haar flat. Ze was al langere tijd dood.
Geschreven door

“Ze was 65, helemaal op zichzelf, zocht zelden andere mensen”, vertelt Philomeen, die aan de Commissaris De Quaylaan woont. Philomeen weet dat haar buurvrouw in het verleden enige tijd opgenomen was bij de psychiatrische instelling Reinier van Arkel. “Ik ben benieuwd welke zorginstelling haar nu nog in beeld had. Ik weet wel dat er voor haar een bewindvoerder was aangesteld en die trok afgelopen week aan de bel. Maar dat er zo weinig toezicht is op mensen, ja, daar maak ik me bezorgd over."

Wanneer de vrouw precies is overleden, is niet duidelijk. Buurman Marty van Mierlo begreep van de agenten ter plekke dat ze er al zo'n tien weken gelegen zou hebben. Betrokken instanties kunnen dat niet bevestigen. De politie spreekt over 'enige tijd'. Van Mierlo verbaast zich erover. "Als je een paar keer aanbelt en er wordt telkens niet gereageerd, dan ga je toch controleren of alles in orde is?"

'Stof en vliegen'
Volgens Philomeen zal het de bewindvoerder waarschijnlijk zijn opgevallen dat er al een tijd geen uitgaves door haar waren gedaan. "Hij heeft toen woningcorporatie BrabantWonen ingeschakeld en die heeft buurman Marty gevraagd een kijkje te gaan nemen. Wegens de coronacrisis mag BrabantWonen zelf geen bewoners bezoeken.

Marty had al snel in de gaten dat er iets niet klopte. "Op de vensterbanken lag een laag stof en er zaten vliegen bij het raam", vertelt hij. BrabantWonen heeft toen direct gehandeld en ook de politie ingeschakeld. Die vond de buurvrouw op bed, waarna ze is opgehaald. Familie of vrienden waren daar niet bij.

"Ze woonde al jaren alleen. Ze was een lange, dunne vrouw met zwart haar. Soms zag je haar in de buurt lopen, maar meestal zat ze binnen. Op vaste tijden gingen de lampen in haar flat automatisch aan en uit en de gordijnen waren altijd gesloten. Vandaar dat me niets is opgevallen", vertelt Philomeen. "Je gaat ook niet zomaar naar binnen gluren."

'Heel triest'
Beide buren voelen zich niet echt schuldig, maar zitten toch wel met de situatie. "Aan haar dood kunnen we niets doen, maar het voelt toch een beetje alsof je tekort bent geschoten", zegt Marty. Philomeen sluit zich daarbij aan en heeft er afgelopen nacht slecht van geslapen. "Dat je zo vaak langs haar slaapkamer bent gelopen terwijl zij daar al even lag, dat voelt niet goed." Door het geringe contact weten de twee buren niet eens hoe de overleden vrouw heette.

Tekst gaat verder onder de foto.

Buren Philomeen en Marty op de galerij
Buren Philomeen en Marty op de galerij

Via de flatapp en een Facebookpagina van de Bossche wijk De Kruiskamp hebben al veel mensen hun medeleven getoond. En zich afgevraagd hoe iemand zo lang in haar woning heeft kunnen liggen, terwijl niemand iets in de gaten heeft. “Heel triest”, schreef iemand, “weinig mensen die nog omkijken naar hun buren lijkt wel.” En een ander: “Wel erg. Ja vroeger was heel anders. Tegenwoordig is iedereen met zichzelf bezig."

Geen naam
Marty heeft zijn contactschuwe buurvrouw een paar keer geholpen met wat technische zaken. "Een keer was er zelfs een keukenbrandje en dat heb ik toen geblust, omdat zij helemaal in paniek was. Toen heb ik al bij instanties aangegeven dat deze vrouw hulp nodig had." Aan de andere kant kreeg hij ook een keer pannen naar zijn hoofd gegooid, omdat hij even wilde controleren of alles goed ging.

Philomeen hoopt dat het overlijden van haar buurvrouw mensen van zorginstellingen wakker schudt. "Dan kun je wel zeggen dat door corona alles anders is, maar deze vrouw was al dood toen het virus in ons land uitbrak.”

Eerbetoon
Verscheidene mensen opperden geld in te zamelen voor bloemen of zo. “Maar dat is op dit moment niet het belangrijkste: ik vind dat van dit geval een signaal uit moet gaan naar zorginstanties”, aldus Marty. "Naar mijn gevoel zijn zij hier in gebreke gebleven wat betreft de begeleiding en dat maakt dit geval zo triest.”

Wel zijn Philomeen en Marty van mening dat ze toch een klein eerbetoon moeten organiseren. "Misschien met kaarsjes of even met wat flatbewoners bij elkaar komen?" Dat hun buurvrouw waarschijnlijk een gemeentelijke uitvaart krijgt zonder veel bezoek, vinden ze heel treurig.

'Helaas niet eerder opgemerkt'
Woningcorporatie BrabantWonen laat via een woordvoerster het volgende weten: "Het is erg triest dat dit kan gebeuren. Maar hoe graag we het ook zouden willen, je kunt het helaas niet altijd voorkomen. Onze collega’s zijn veel aanwezig in de wijk en hebben goede contacten in de wooncomplexen."

"Ook met deze vrouw hebben we af en toe contact gehad. Afgelopen vrijdag kregen we een signaal dat er mogelijk iets aan de hand was. Daar hebben we direct op gereageerd. Deze vrouw leefde erg teruggetrokken en daardoor werd het helaas niet eerder opgemerkt. "

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!