Advies aan kabinet uitgelekt: kinderopvang weer open, basisscholen gedeeltelijk

21 april 2020 om 12:02 • Aangepast 28 april 2020 om 11:54
nl
Basisscholen zouden kunnen beginnen met voorbereidingen om na de meivakantie gedeeltelijk open te gaan. Dan wordt gedacht aan bijvoorbeeld halve klassen of kinderen die om beurten naar school gaan. Dat blijkt uit het advies van het Outbreak Management Team (OMT) dat uitlekte via de NOS.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De kinderopvang en het speciaal basisonderwijs zouden volgens het advies na de meivakantie zonder beperkingen open kunnen. "Het openen van de opvang en de basisscholen zal waarschijnlijk niet leiden tot aanzienlijke extra ziektelast en belasting van de zorg", zo staat in het document, dat hier te lezen is.

Het voortgezet onderwijs blijft als het aan het OMT ligt voorlopig nog dicht, maar kan wel aan plannen gaan werken voor fysiek onderwijs. Dat zou dan pas een maand na de heropening van de opvang en basisscholen beginnen, op voorwaarde dat er zich tot die tijd 'geen uitbraken op scholen hebben voorgedaan'. Andere onderwijsinstellingen moeten voorlopig dicht blijven.

Dit zijn verder de belangrijkste adviezen van het OMT:

  • Voorlopig geen versoepeling van de bezoekersregeling in de verpleeg- en verzorgingshuizen. Het OMT adviseert wel kleinschalige proefprojecten waarop later landelijk beleid voor versoepeling van de bezoekregeling gebaseerd kan worden.
  • Het bezoekadvies voor zelfstandig wonende ouderen wordt aangepast: ‘Wijs bij zelfstandig wonende kwetsbare ouderen één of twee vaste personen aan die de oudere met enige regelmaat blijven bezoeken’.
  • Contactberoepen die medische bescherming hebben, zoals tandartsen en mondhygiënisten, mogen weer aan de slag. Over alle andere contactberoepen, zoals kappers of fysiotherapeuten, zijn ze het nog niet eens.
  • Evenementen worden voor langere tijd verboden.

Het OMT denkt dat kinderen ook weer langzaam kunnen gaan sporten. Teamsporttrainingen voor kinderen onder de 12 jaar in de buitenlucht zou zelfs kunnen zonder 1,5 meter afstand te bewaren. Jongeren tussen 12 en 18 kunnen ook weer trainen, maar moeten wel de 1,5 meter afstand houden.

Het gaat om een advies. Het is dus niet zeker dat de plannen één op één worden overgenomen. Het kabinet vergadert later dinsdag over het advies. Om 19.00 uur is er een persconferentie over hoe het verder moet met de coronamaatregelen. Deze is live te volgen via alle kanalen van Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.