Eieren en aardappelen gestolen: asielzoekers krijgen cel en mogelijk meldplicht

21 april 2020 om 23:59 • Aangepast 28 april 2020 om 23:54
nl
Vier bewoners van het asielzoekerscentrum (azc) in Overloon hangt een meldplicht boven het hoofd. In ieder geval worden ze voortaan dagelijks bevraagd en gecontroleerd. Bovendien worden ze bij een nieuw crimineel vergrijp overgeplaatst, mogelijk naar een opvangcentrum voor overlastgevende asielzoekers. Verder is de beveiliging van het azc in Overloon gevraagd hen extra in de gaten te houden.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De maatregelen volgen op de aanhouding van het viertal wegens diefstallen in Overloon en Vierlingsbeek, eind maart en eerder deze maand. Ze hadden uit een supermarkt en een automaat onder meer eieren en aardappelen gestolen. Drie van hen hebben drie dagen vastgezeten; een vierde komt woensdag vrij. Hij heeft er dan negen dagen voorarrest opzitten.

'Niets meer veroorloven'
De politierechter in Den Bosch boog zich dinsdag over deze zaken en legde gevangenisstraffen tot dertig dagen op, waarvan een deel voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De asielzoekers zijn 21, 23, 24 en 26 jaar oud. Drie van de vier waren nog niet eerder in aanraking met Justitie geweest. Allen mogen dus terugkeren naar het azc in Overloon, maar ze kunnen zich niets meer veroorloven, zo laten woordvoerder Anton Masteling van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en ketenmarinier Jur Verbeek weten.

Masteling: "Er wordt gekeken naar de mogelijkheden van een meldplicht in overleg met de Vreemdelingenpolitie. Het opleggen van zo'n plicht is in de praktijk lastig, omdat de Vreemdelingenpolitie niet op het azc is vanwege het coronavirus. Maar we zitten erbovenop. Mochten ze worden overgeplaatst naar Hoogeveen, dan komen ze daar terecht in een zogeheten Handhavings- en Toezichtlocaie."

'Korte metten'
Verbeek is namens het ministerie van Justitie en Veiligheid aangesteld om in Overloon, maar bijvoorbeeld ook in Budel, orde op zaken te stellen. Hij zegt korte metten te willen maken met asielzoekers die lak hebben aan (gedrags)regels.

“Dat is echt niet zo ingewikkeld. Het gaat om een kleine groep, uit zogeheten veilige landen als Marokko, Algerije en Afghanistan. Zij verpesten het voor de rest”, aldus de ‘sheriff’. Verbeek is blij dat de politie en het Openbaar Ministerie voortvarend te werk zijn gegaan door het viertal snel op te spoor en berecht te krijgen. Net als Masteling is hij van mening dat er ook een goed contact is met de gemeente Boxmeer, waar Overloon onder valt.

Eind aan gemor in dorp en politiek?
Verbeek en Masteling hopen dat de gerechtelijke uitspraken en de disciplinaire maatregelen het gemor over het asielzoekerscentrum in Overloon enigszins temperen. De dorpsraad is de frequent terugkerende overlast van de bewoners beu en de VVD in de gemeenteraad van Boxmeer heeft al een aantal keren gevraagd het azc te sluiten.

Verbeek maakt zich geen illusies dat de rust ineens zal zijn weergekeerd. “Maar”, verzekert hij, “we zitten er dicht bovenop. Bovendien: vertrouwen komt te voet en gaat te paard.”

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.