Opnieuw rookoverlast door brand Deurnese Peel: 'Sommige mensen overwogen hun huis weer te verlaten'

24 april 2020 om 10:31 • Aangepast 1 mei 2020 om 09:04
nl
Mensen in het zuiden van de gemeente Deurne kampten donderdagnacht weer met rookoverlast. Dat kwam door de brand die sinds maandag woedt in de Deurnese Peel. "Sommige mensen hebben overwogen om hun huis weer tijdelijk te verlaten."
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"We hebben donderdagnacht last gehad van een zogenoemde inversielaag", vertelt Tom Driessen van de brandweer. Een inversielaag is een soort deken van warme lucht waardoor de rook rond de Peel bleef hangen. "Met name in het zuidelijke deel, bij Helenaveen, hebben ze daar last van gehad."

Wachten op privacy instellingen...

Vanwege de rookoverlast gaf de brandweer mensen het advies ramen en deuren thuis te sluiten. "Daarnaast hebben we met een aantal mensen contact gehad om hen gerust te stellen", vertelt Driessen. "Sommige mensen hebben overwogen om hun huis vanwege deze overlast weer tijdelijk te verlaten. Maar ik weet niet of dat ook echt is gebeurd."

Ook in Limburg zouden mensen geklaagd hebben over de rook. Maar dat heeft volgens Driessen te maken met het feit dat zij tot nu toe helemaal geen last hadden van de rook en nu in een keer iets merkten. "Dan ben je er logischerwijs extra alert op. Maar in Helenaveen was er wel wat meer dan alleen hinder, moet ik zeggen."

Achthonderd hectare
Vrijdagochtend was de rookoverlast voor een groot deel verdwenen. "De komende uren zal vooral worden ingezet op het verder terugbrengen van de hotspots in het veld. Dan hopen we dat we langzaamaan de nazorg van de brand kunnen overdragen aan Staatsbosbeheer."

De brand heeft zo'n achthonderd hectare van het natuurgebied verwoest. Het Peelgebied is zo'n duizend hectare groot.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.