Klaas Otto mag de cel uit, hij heeft hartklachten en het gaat niet goed met zijn vrouw

24 april 2020 om 09:46 • Aangepast 1 mei 2020 om 09:24
nl
Klaas Otto mag naar huis. Het gerechtshof heeft hem vrijgelaten, vooral omdat hij kampt met medische klachten. Op 1 mei mag de Bergenaar naar huis. Maar wel onder strenge voorwaarden.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Otto (52) kampt onder meer met hartklachten en heeft problemen met zijn maag en een oog. En hij zit in een risicogroep als het gaat om het coronavirus. Ook met zijn vrouw gaat het niet goed. En daarom staat het persoonlijk belang voorop, bepaalde het hof in Den Bosch vrijdagochtend.

Bovendien is er door de coronacrisis geen enkel zicht op een datum voor nog enkele resterende getuigenverhoren in zijn zaak en zijn hoger beroep.

De rechters legden wel strenge voorwaarden op waar de oprichter van motorclub No Surrender zich aan moet houden. Overtreding van één of meer voorwaarden betekent dat hij terug de cel in moet.

Strenge voorwaarden
Dat zijn voor een groot deel de gebruikelijke voorwaarden die verdachten krijgen die de cel uit mogen. Zo mag hij geen nieuwe strafbare feiten plegen en hij moet zich op verzoek melden bij de politie.

Otto krijgt ook een enkelband. Die registreert via gps waar hij is. Otto moet ook op vaste afgesproken tijden thuis zijn in Bergen op Zoom.

Hij moet zich ook melden bij de reclassering. En er moet een dagbesteding komen. Bovendien moet Otto zijn paspoort inleveren. Hij krijgt een contactverbod met een hele lijst mensen.

Afpersing en witwassen
Klaas Otto werd anderhalf jaar geleden veroordeeld tot zes jaar cel. Hij kreeg die straf voor onder meer gewelddadige afpersing en witwassen. Daartegen ging hij in hoger beroep. Het OM deed dat ook omdat het tien jaar had geëist.

ZIjn hoger beroep begon kort daarna. Er waren al diverse tussentijdse zittingen waarop onder meer besproken werd wie er nog als getuigen gehoord moeten worden. Zijn advocaten vroegen steeds om vrijlating omdat hij kwakkelt met zijn gezondheid.

In dat opzicht is de vrijlating geen grote verrassing.

Vrijdag bepaalde het hof dat enkele getuigen (opnieuw) mogen worden gehoord. De officieren van justitie hoeven niet opnieuw gehoord te worden over de gang van zaken in het onderzoek. Voor het hof is er genoeg informatie te vinden in het dossier.

3 jaar en 4 maanden uitgezeten
Otto zit momenteel in de gevangenis in Arnhem. Hij was er vrijdag niet bij in de zittingzaal van Den Bosch. Ook zijn advocaten waren afwezig.

Otto werd in de zomer van 2016 opgepakt en belandde in de cel. Tussendoor werd hij al een paar keer vrijgelaten in afwachting van zijn proces. Alle tijd die hij sindsdien doorbracht in de gevangenis tellen mee voor zijn straf. Hij heeft tot nu toe 3 jaar en 4 maanden uitgezeten.

In Nederland is de regel dat je naar huis kan als je tweederde van de straf hebt uitgezeten. Voor Otto betekende dat dat hij op 2 februari 2021 naar huis zou mogen. Officieel betekent dat dus dat hij nog niet alle straf heeft uitgezeten. Hoe dat moet en of dat nog nodig is, daarover beslist het gerechtshof later.

Naast dit hoger beroep loopt er nog een rechtszaak tegen Otto bij de rechtbank in Groningen. Daar is hij samen met onder andere Henk Kuijpers aangeklaagd voor het leiden van een criminele organisatie: motorclub No Surrender. Strafeisen in die zaak worden in september verwacht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.