Corona bij nertsen baart de ZLTO zorgen: 'We willen de dierenhouders helpen waar nodig'

26 april 2020 om 15:37 • Aangepast 3 mei 2020 om 13:34
nl
De Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) heeft de branche en de ZLTO afgelopen vrijdag al ingelicht over de besmetting met COVID-19 op twee nertsenhouderijen in Zuidoost-Brabant. In een brief van de federatie staat dat er bij de getroffen bedrijven sprake was van 'ziekte en grote uitvallen'. De NFE wil verder niet reageren.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Op de twee bedrijven in Beek en Donk en Milheeze hadden nertsen maagdarmklachten en ademhalingsproblemen. Ook waren er meer sterfgevallen dan gebruikelijk.

Onderzoek Gezondheidsdienst
Deze verschijnselen waren aanleiding voor de betreffende dierenartsen om onderzoek te laten verrichten door de Gezondheidsdienst voor Dieren. Nadat de dieren negatief hadden getest voor de meest voor de hand liggende bacteriële ziekten, werd gecontroleerd op SARS-CoV2, dat COVID-19 ofwel corona kan veroorzaken. Dit, omdat nertsen gevoelig zijn voor infectie en omdat op beide bedrijven personen werkten die corona-achtige verschijnselen hadden.

De ZLTO, die opkomt voor alle boeren en tuinders in Brabant, laat weten dat ze bezorgd is. Ook meldt woordvoerster Jeannette van de Ven dat er inmiddels gesproken is met de twee getroffen nertsenhouders. “We staan hen bij en willen hen helpen wanneer dat nodig is, nu en bij alle nieuwe ontwikkelingen", aldus Van de Ven.

'Over enkele weken duidelijkheid'
De woordvoerster vervolgt: "De indruk bestaat dus dat het virus van mens op dier is overgebracht. Dit sluit aan op wat minister Carola Schouten van Landbouw in een Kamerbrief heeft gesteld. Fretten zouden er gevoelig voor zijn, wat op zich goed uitkomt. Die worden al bij onderzoeken gebruikt, sinds het virus in ons land is uitgebroken. Nertsen hebben op hun beurt raakvlakken met fretten en dan kun je erop wachten dat ook onder deze dieren verspreiding van het virus kan ontstaan. Maar hoe het werkelijk is gebeurd, is ook voor mij een grote vraag. Ik verwacht over enkele weken duidelijkheid."

'Geen toeval'
De besmette dieren zijn volgens Van de Ven niet bij toeval in Milheeze en Beek en Donk gevonden. Het ging niet bepaald om steekproeven. "Nertsenhouders moeten bij ziekten of grote aantallen sterfgevallen dieren opsturen, of laten opsturen door dierenartsen. Uit onderzoek van deze dieren zijn gebleken dat er een aantal besmet was."

Een zegsman van het bedrijf in Milheeze zei eerder zondagmiddag tegen Omroep Brabant dat hij benieuwd is naar de resultaten van het onderzoek en dat zijn dieren ondertussen ‘zoals altijd goed worden verzorgd’. Volgens hem is er niemand onder het personeel ziek.

Lees alles over de verspreiding van het coronavirus in ons liveblog en op onze speciale themapagina.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.