Video

Veel campings en parken zijn blij met versoepeling maatregelen: 'Gasten worden ongeduldig'

30 april 2020 om 11:47 • Aangepast 7 mei 2020 om 16:44
nl
"Stilzitten is niks, zeker niet voor een ondernemer. Daarbij worden gasten ongeduldig omdat ze even willen ontsnappen. De reacties van onze leden zijn dus overwegend positief." Zo reageert Arthur van Disseldorp, regiomanager in Brabant van de vereniging van Recreatieondernemers Nederland (HISWA-RECRON), op het besluit van de de Brabantse veiligheidsregio's dat gezinnen, onder voorwaarden, weer kunnen overnachten op campings en vakantieparken.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De versoepeling van de coronaregels biedt volgens Van Disseldorp voor veel campings en vakantieparken een kans de draad weer wat op te pakken. "Maar dat geldt niet voor al onze leden", benadrukt hij. "Voor accommodaties die zich richten op groepen blijft het heel moeilijk." Hij kent dan ook wel bedrijven voor wie faillissement dreigt wanneer de situatie in juni niet is veranderd.

'Telefoon staat nog niet roodgloeiend'
Streekpark Klein Oisterwijk, camping De Flaasbloem in Chaam en vakantiepark Beekse Bergen in Hilvarenbeek zijn blij met het besluit van de Brabantse Veiligheidsregio's. “De telefoon staat nog niet roodgloeiend, maar we hopen snel weer meer gasten te ontvangen”, zegt een woordvoerder donderdagochtend namens Streekpark Klein Oisterwijk.

Van een stoet aan caravans is donderdagochtend bij De Flaasbloem in Chaam nog geen sprake. Maar voor Hemelvaart en Pinksteren heeft Edward Nederend, parkmanager daar, goede hoop. Boekingen beginnen volgens hem op gang te komen, dat betekent voor hem weer geld in het laatje na een lastige periode. "Al moeten gasten ook hier voorzichtig zijn en blijven", waarschuwt hij.

In de video reageert vakantiepark De Flaasbloem op het besluit:

Een woordvoerder van de Beekse Bergen noemt de iets ruimere openstelling een ‘eerste stap en een lichtpuntje’. Vanaf vrijdag kunnen gezinnen in onze huisjes terecht op ons vakantiepark Beekse Bergen. Voor het Safari Resort geldt dat dat nog wat langer duurt. Daar kunnen gezinnen vanaf 8 mei terecht. Op de camping in Hilvarenbeek kunnen gezinnen volgens de nieuwe richtlijnen overnachten wanneer ze eigen sanitair hebben.

Meivakantie
Dat de versoepeling van de regels nog in de meivakantie valt, is volgens Streekpark Klein Oisterwijk een mooie bijkomstigheid. “We hopen bijvoorbeeld dat mensen die al hadden geboekt voor deze periode nu alsnog willen komen. We gaan deze gasten zo mailen dat ze welkom zijn”, vertelt een woordvoerder donderdagochtend. "Tot nu toe bekeken we steeds per week welke boekingen er stonden. En dan boden we mensen een tegoedbon aan voor een later moment.”

Verder zijn gasten volgens haar creatief ‘omdat ze er toch op uit willen’. “Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die een eigen douchetentje hebben gekocht. Daarmee kunnen ze nu dus bij ons op de camping terecht.” Ze benadrukt dat het echt gaat om gezinnen die nu dus weer kunnen boeken. Dat controleren is 'best lastig', beaamt ze. “In het boekingssysteem moeten persoonlijke gegevens worden ingevuld. Daarbij moeten gasten persoonlijk inchecken.”Als het dan toch geen gezin blijkt te zijn, dan zullen we gasten alsnog moeten wegsturen”, geeft ze aan.

Verdere versoepeling?
Tot 29 april gold in heel onze provincie een verbod op recreatief nachtverblijf. Met uitzondering van gasten met een vaste standplaats en seizoensarbeiders.. Woensdag besloten de drie voorzitters van de Brabantse veiligheidsregio’s dit verbod op te heffen. Waarbij dus wel een aantal voorwaarden gelden.

HISWA-RECRON hoopt nu dat er in stappen verdere versoepeling komt. "Waarbij uiteraard continu moet worden gekeken naar de balans tussen gezondheid en economisch belang", geeft Van Disseldorp aan.

In de video reageert brancheorgansatie HISWA-RECRON:

Positief voor zijn leden vindt Van Disseldorp sowieso dat mensen echt al aan het kijken zijn naar mogelijkheden voor de zomervakantie. "En dan kijken ze in een straal van zo'n 250 kilometer om hun huis, zo blijkt uit zoekopdrachten. Nu hopen dat het niet bij oriënteren blijft."

Niet alle parken en campings weer open
Het is trouwens niet zo dat gezinnen nu direct op alle campings en vakantieparken in onze provincie terechtkunnen. Accommodaties bekijken zelf hoe ze met de versoepeling van de regels omgaan. Zo laat bijvoorbeeld de Efteling donderdag weten dat vakantiepark Bosrijk vanaf 8 mei weer open gaat. En vakantieparken van Center Parcs blijven tot 11 mei sowieso gesloten.

Parken van Landal in onze provincie gaan volgens een woordvoerder vrijdag weer open, met uitzondering van het Vennenbos. En ook bij Roompot gaan ze vanaf vrijdag weer gasten ontvangen.

Lees alles over het coronavirus op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.