Gruweldood van broedende eend: maaiers laten voortaan meer ruimte aan de waterkant

30 april 2020 om 17:37 • Aangepast 7 mei 2020 om 20:24
nl
Het was een akelig tafereel deze week in Oss: een broedende eend trouw op haar nest, toen daar ineens een grote maaimachine voorbijkwam. Met als gevolg: eend aan flarden in het gras. De gemeente Oss gaat nu door het stof: “Dit had natuurlijk nooit mogen gebeuren! We zien onszelf graag als een duurzame gemeente met respect voor flora en fauna. En we snappen heel goed dat mensen hier heel boos over zijn.”
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

De gemeente Oss heeft aannemers die de maai- en onderhoudswerkzaamheden voor de gemeente doen. In het contract met die aannemers staat beschreven dat er altijd eerst goed gekeken moet worden of er ergens nesten van broedende vogels zitten.

Die nesten moeten worden gemarkeerd en er moet ruim omheen gemaaid worden. Uit het contract: “Van de aannemer wordt verlangd dat het te maaien terrein voorafgaand aan de werkzaamheden geïnventariseerd wordt. Broedplekken moeten worden ontzien.”

Eerste keer
In dit geval is dat dus niet goed gegaan, erkent de gemeente Oss. Daarom zijn de aannemers er nog eens op aangesproken. De aannemer in kwestie laat via de gemeente weten dat dit nog niet eerder is gebeurd.

“Wij betreuren dit voorval en willen ook meegeven dat dit ook voor ons de eerste keer is dat dit gebeurt. We hebben direct de maaiers geïnstrueerd om meer ruimte te laten aan de waterkanten waar eventuele nesten kunnen zijn en deze ook vooraf extra te schouwen om herhaling te voorkomen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!