Video

Zo gaat Eindhoven de drukke binnenstad te lijf: cityhosts en led-schermen

9 mei 2020 om 11:11 • Aangepast 16 mei 2020 om 13:44
nl
Nu de binnenstad weer wat drukker wordt, wil Eindhoven het winkelend publiek gaan helpen zich aan de coronamaatregelen te houden. De stad wil 'uitleggen wat wél kan, in plaats van streng corrigeren en straffen'.
Geschreven door

Zo komen er led-schermen om bezoekers te laten zien wat van hen verwacht wordt. Deze kunnen worden aangepast naar de drukte in de stad. Verder komen er aan de randen van de binnenstad 'cityhosts' die bezoekers wijzen op looproutes.

Steeds drukker in de binnenstad
“Welkom in Eindhoven mevrouw, wilt u alstublieft rechts gaan lopen?” De vrijwilligers die als 'cityhosts' ingezet worden heten bezoeken welkom in de stap en wijzen ze daarna op de looproutes. Die routes zijn in de winkelstraten met lijnen en pijlen aangegeven. Bij het volgende kruispunt staan weer twee gastheren. “Dat we hier staan doet al een heel veel, mensen die ons zien gaan meteen naar de juiste kant.” Naast de gastvrouwen en -heren staan er boodschappen voor de bezoekers op led-schermen, tekstkarren en informatiepalen.

Eindhovense ondernemers stapten naar de gemeente om samen een plan te maken. Ze zagen het namelijk steeds drukker worden. De ondernemers leveren dit weekend vrijwilligers die als cityhosts ingezet worden. Ook PSV stelt een aantal van zijn stewards hiervoor beschikbaar.

Goede reminder

De bezoekers van de binnenstad bevalt die aanpak wel. “Het glipt er snel bij in, sommigen vergeten het soms even, dan attenderen ze je erop.”

Een voorbijganger die normaal gesproken in Spanje woont, vertelt best te schrikken dat mensen dicht op elkaar lopen. De Eindhovense aanpak bevalt hem dan ook. “Ik denk dat het belangrijk is dat we alert blijven, ondanks dat het allemaal een beetje losser wordt, het virus is er nog.”

In de video zie je hoe de aanpak in Eindhoven wordt ontvangen.

'Op straat moeten wij het samen regelen'
Burgemeester John Jorritsma heeft goede hoop dat het goed gaat in de binnenstad: ''Ik was vandaag op de Woenselse Markt en was trots hoe de mensen er mee omgaan. Ik hoop dat we straks ook trots mogen zijn op de binnenstad en als ook de ondernemers centen in de la krijgen ben ik blij. Winkeliers hebben het fantastisch geregeld in hun zaken maar op straat moeten we het samen regelen. ''

Ook in andere Brabantse steden zijn maatregelen genomen om de drukte in de binnenstad in goede banen te leiden. Zo heeft Den Bosch eenrichtingsverkeer ingesteld. En Breda heeft een zogenoemde 'Drukte Meter' die via WhatsApp laat weten hoe druk het is in de binnenstad.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.