Grote Kerk Breda weer langzaam zichtbaar, steigers weken later weg door coronacrisis - Omroep Brabant

Grote Kerk Breda weer langzaam zichtbaar, steigers weken later weg door coronacrisis

15 mei 2020 om 14:52 • Aangepast 22 mei 2020 om 14:04
De klokken zijn alweer zichtbaar. (foto: Raymond Merkx)
De klokken zijn alweer zichtbaar. (foto: Raymond Merkx)
De trots van Breda wordt weer langzaam zichtbaar. De steigers rondom de Grote Kerk worden op dit moment weggehaald. Dit gebeurt weken later dan gepland, doordat de Belgische bouwers vanwege strenge coronaregels in eigen land niet verder konden.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

"We zijn heel trots dat de kerk snel in alle pracht weer te zien is", vertelt directrice Marieke Wiegel opgelucht. Het ijzeren geraamte rondom het belangrijkste monument van de stad was voor veel Bredanaars een doorn in het oog. Afgelopen maandag is begonnen met het weghalen van de steigers. Voor het Pinksterweekend van 31 mei moet het ijzerwerk verwijderd zijn.

Uurwerk opgeknapt
De toren en het uurwerk zijn grondig opgeknapt. Eigenlijk hadden de steigers begin april al afgebroken moeten zijn, want de werkzaamheden waren toen al klaar. De werkplaats van het Belgische bouwbedrijf Monument was door regels in eigen land gesloten. Ook was het lastiger om de grens over te komen. Door de versoepeling van de coronaregels bij de zuiderburen kunnen ze nu dus aan de slag.

"Je hebt de kerk een beetje voor jezelf."

Op 1 juni gaat de Grote Kerk weer open voor publiek. Volgens de coronamaatregelen mogen dan maximaal dertig bezoekers in het rijksmonument aanwezig zijn. Wiegel: "Een unieke ervaring, want je hebt de kerk dan echt een beetje voor jezelf."

De klokken zijn alweer zichtbaar. (foto: Raymond Merkx)
De klokken zijn alweer zichtbaar. (foto: Raymond Merkx)

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...