Drie katten bij besmette nertsenhouderij hadden ook corona, mensen lopen geen gevaar

15 mei 2020 om 16:48 • Aangepast 22 mei 2020 om 16:24
nl
Drie katten op een door corona getroffen nertsenhouderij in Milheeze zijn ook besmet geraakt met dit virus. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft dit gemeld. Bij de drie zogeheten boerderijkatten zijn antistoffen tegen COVID-19 aangetoond. Dit betekent dat ze besmet zijn geweest.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De constatering kwam aan het licht tijdens een onderzoek dat is ingesteld nadat nertsenhouders in Milheeze en Beek en Donk besmette pelsdieren hadden aangemeld bij hun dierenartsen. Nog eens acht katten van het bedrijf in Milheeze én de katten die verblijven op het bedrijf in Beek en Donk en de drie andere, besmette nertsenfarms in Zuidoost-Brabant zullen eveneens worden onderzocht. Hun eigenaars is gevraagd de dieren binnen te houden.

Ook hond besmet
De bekendmaking staat in de wekelijkse analyse van het ministerie van Landbouw naar de relatie van corona en dieren. Die vermeldt ook dat voor het eerst in Nederland een hond corona heeft gehad. Deze 8-jarige Amerikaanse bulldog is inmiddels geëuthanaseerd. Dit geval heeft niets te maken met de besmettingen in de nertsensector.

Het RIVM meldde eerder al dat honden en katten het virus kunnen krijgen, maar in Nederland was een dergelijke besmetting niet eerder vastgesteld. .

Mensen lopen nauwelijks risico
Mensen die in de buurt wonen of verblijven van nertsenhouderijen waar het coronavirus is geconstateerd, lopen nauwelijks gevaar op besmetting. De kans op blootstelling aan het virus buiten de stal is verwaarloosbaar, zo meldt het ministerie van Landbouw. Om dit vast te kunnen stellen zijn luchtmonsters genomen.

Het eerdere RIVM-advies om uit voorzorg niet te wandelen of fietsen in een 400 meter zone rondom een besmet nertsenbedrijf, totdat de onderzoeksresultaten bekend zijn, komt nu te vervallen. De gemeenten Deurne, Gemert-Bakel en Laarbeek gaan hiermee akkoord. Mensen die in de directe omgeving van het getroffen nertsenbedrijf in Deurne wonen, krijgen vrijdagavond nog een brief van de gemeente met informatie. De afzetlinten verdwijnen; lopende onderzoeken gaan wel door.

Besmet door mensen
De pelsdieren die de coronaverschijnselen hebben opgelopen, zijn besmet geraakt door personeel of familie van de eigenaars van de bedrijven. Het blijft volgens de onderzoekers en het RIVM daarom belangrijk dat mensen die in stallen van besmette nertsenbedrijven werken, de voorzorgsmaatregelen conform het GGD-advies op blijven volgen.

De coronabesmetting leidde in brede kring tot bezorgde reacties, al reageerde niet iedereen even verrast, omdat fretten, nertsen en dus ook katachtigen gevoelig zijn voor dit virus. Aan de hygiëne in de bedrijven heeft het niet gelegen, meldt Wim Verhagen, voorzitter van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders. Hij reageerde woedend op recente anonieme bedreigen aan het adres van willekeurige nertsenhouders.

Meer over het coronavirus in ons liveblog.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.