Video

Sofie kon na ongeluk niet meer lopen en kwam in rolstoel, ze knapte op en zou de Vierdaagse lopen

17 mei 2020 om 09:00 • Aangepast 24 mei 2020 om 09:44
nl
Door een ongeluk met haar paard in 2018 kon ze niet meer lopen en belandde in een rolstoel. Maar na lang revalideren lukte het Sofie Ebben (24) uit Sint Agatha toch om stappen te zetten. Zoveel zelfs dat ze als afsluiting van haar proces de Nijmeegse Vierdaagse zou gaan lopen. Maar door corona gaat die niet door.
Profielfoto van Ferenc TrikiProfielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

September 2018, Sofie brengt een merrie en haar veulen terug naar de wei. Vlak voor ze met de twee paarden de wei in loopt gaat mis. “In een split second zag ik het veulen omhoog komen”, vertelt Sofie. “Dat ging zo snel. Voordat ik het wist lag ik op de grond.” Ze klapte met haar achterhoofd op de stenen. Daarna liep het veulen nog over haar heen.

“Ik wilde opstaan. Maar kreeg ik mijn benen niet meer mee. Ik had heel veel pijn in mijn rug. Ik probeerde weg te komen. Maar mijn benen kwamen niet mee. Ik probeerde het nog een paar keer. Mijn benen kwamen nog steeds niet mee. Toen dacht ik dat er echt iets niet goed was.”

Vierdaagse sluitstuk van revalidatie

Sofie bleek een Functionele Neurologische Stoornis te hebben. Het op de juiste manier ontvangen en verzenden van signalen van de hersenen gaat dan niet meer goed. Eén op de drie mensen herstelt er volledig van. Onder wie Sofie.

Er volgt een lang revalidatieproces. Maar het lukt Sofie uiteindelijk om weer te kunnen lopen. Zo ontstaat langzaam de droom om met haar goede vriendin Laura de Nijmeegse Vierdaagse te gaan lopen. Vier dagen lang, elke dag 40 kilometer. Het zou het sluitstuk van haar revalidatie zijn.

Zou de kers op de taart zijn

Maar door de coronacrisis kan de Vierdaagse niet doorgaan. “Ik had het mezelf ook wel heel erg gegund om de Vierdaagse uit te lopen als de afsluiting van die periode van ellende. Om dan juichend over de finish te komen met een biertje.”

“Maar aan de andere kant, ik loop weer en ik rij weer paard. Ik heb laten zien dat ik het weer kan. Die Vierdaagse zou een kers op de taart geweest zijn. Maar de taart zelf is er allang. Er zijn nog ook veel belangrijkere dingen. De situatie rond corona en de zorg zijn nu belangrijker. Die Vierdaagse kan volgend jaar ook weer.”

Over het revalidatieproces van Sofie wordt op dit moment een documentaire gemaakt. Wanneer die uitkomt en waar die te zien is, is nog niet duidelijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.