Opslag van dodelijke hoeveelheid fentanyl: man uit Eindhoven blijft vastzitten - Omroep Brabant

Opslag van dodelijke hoeveelheid fentanyl: man uit Eindhoven blijft vastzitten

19 mei 2020 om 18:10 • Aangepast 26 mei 2020 om 17:54
De plastic zak waarin fentanyl zat. (Foto: Openbaar Ministerie)
De plastic zak waarin fentanyl zat. (Foto: Openbaar Ministerie)
De 42-jarige Eindhovenaar bij wie in februari ruim een kilo van de gevaarlijke stof fentanyl in zijn schuurtje werd gevonden, blijft vastzitten. Dit heeft de rechtbank in Den Bosch dinsdag bepaald in de eerste voorbereidende zitting.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

De man bewaarde 1320 gram van de uiterst gevaarlijke en verslavende stof in een plastic zak die tussen tuingereedschap en kinderspullen in een stellingkast lag. De werking van fentanyl is te vergelijken met die van morfine, maar dan wel tachtig keer sterker.

Kleine hoeveelheid is dodelijk
Het was, voor zover bekend, voor het eerst dat zo'n grote hoeveelheid fentanyl is gevonden in Nederland. Het wordt gebruikt in de medische wereld als verdovingsmiddel en pijnstiller. Een zeer kleine hoeveelheid kan al dodelijk zijn.

Het Openbaar Ministerie noemt het schokkend dat de stof bij een particulier voor het grijpen lag. Daarmee liep de Eindhovenaar voor zichzelf en zijn gezin een onaanvaardbaar risico, in de visie van het OM.

Synthetische drugs
Naast het bezit van fentanyl verdenkt het OM de man ervan, dat hij in de zomer van vorig jaar in Zaltbommel en Duitsland voorbereidingshandelingen pleegde voor de productie van synthetische drugs. In een loods in Zaltbommel werden de grondstoffen gevonden.

De man wordt daarnaast verdacht van betrokkenheid bij een andere drugsproductie. In loodsen in Alphen aan den Rijn en Lunteren vond de politie op 13 februari 2018 chemicaliën voor de productie van synthetische drugs.

De politie legde tijdens de doorzoeking bij de Eindhovenaar beslag op horloges, duizenden euro's in contanten, verboden wapens en munitie. Op 28 juli wordt de zaak weer door de rechtbank behandeld.

LEES OOK:

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...