Fentanyl is dodelijk, maar deze mensen zijn er dol op: 'Wat een spul!' - Omroep Brabant
Video

Fentanyl is dodelijk, maar deze mensen zijn er dol op: 'Wat een spul!'

11 februari 2020 om 15:05
nl
In een schuurtje in Eindhoven dook vorige week een kilo fentanyl op. Dat is een in Nederland relatief onbekend opiaat, een afgeleide van morfine die voorgeschreven wordt als pijnstiller. En die ook veel gebruikt wordt voor de lol of uit verslaving, zo blijkt uit een rondgang online. En dat terwijl een kleine hoeveelheid dodelijk kan zijn. Deskundigen maken zich grote zorgen.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

“Heeft iemand ervaringen met fentanyl pleisters? Ik wil morgenavond een paar jointjes roken met een maatje en dit proberen. We hadden gelezen dat je deze zou moeten knippen?” Het is zomaar een vraag op de site drugsforum.nl, waar drugsgebruikers samenkomen om ervaringen en tips te delen.

Fentanyl is hier een veelbesproken onderwerp. Het spul is zo sterk dat een paar milligram al dodelijk kan zijn, de pleisters geven 0,1 milligram per uur af. Van de hoeveelheid die in Eindhoven gevonden is zou je zo'n 60.000 pleisters kunnen maken.

Pleisters kauwen
Op de vraag van gebruiker ‘Mrmiyagi’ komen in korte tijd velen reacties binnen. Het recreatief gebruiken van de heftige pijnstiller blijkt een bekend fenomeen. Meestal worden fentanyl pleisters gebruikt, maar ook neussprays en lolly’s (Actiq, ook wel ‘Fenta lolly’ genoemd) komen voorbij. De pleisters plak je normaal op de borst en ze werken dagen. Dat is niet wat iedereen wil: “Voor recreatief gebruik zijn die pleisters echt kut aangezien je gewoon 1 a 2 dagen onder invloed bent”, schrijft gebruiker ‘Psychedelibee’. De recreatieve gebruiker knipt het ding liever in stukjes en kauwt er op, zo valt te lezen op het forum.

Waarom mensen dit vrijwillig zouden willen doen snapt een andere forummer, ‘Oehoeboeroe’ wel: “Ik kreeg het in de ambulance nadat ik schreeuwde: ‘Morfine! morfine!’. Kreeg ook niet veel anders meer uit mijn strot. Ik kan begrijpen dat mensen hier dol op zijn. Beste ritje ooit. Het had de hele dag mogen duren, wat een spul.”

Flink verslavend
Zonder gevaar is het sabbelen op pleisters niet. “Fentanyl is zeer stevig spul, het is geen speelgoed waarmee je impulsieve dingen wilt doen. Ik heb de horrorverhalen persoonlijk voorbij zien komen van mensen die de pleister in kleine stukjes knippen. Het is niet alleen levensgevaarlijk iedere keer dat je jezelf er aan waagt, maar het is ook flink verslavend wat de kans op herhaling op zijn beurt weer vergroot”, aldus gebruiker ‘Jmths’.

Het bericht gaat verder na deze mening van anesthesist Marco Haanschoten:

Wachten op privacy instellingen...

‘Poppy’ weet uit eigen ervaring hoe gevaarlijk Fentanyl kan zijn. “Ik ben 21 jaar en wil je aanraden al die fentanyl nu weg te gooien. Ik ben die dingen gaan kauwen en ben er heel snel verslaafd aan geraakt, ik ben naar een afkickkliniek gegaan en 1 week nadat ik terug was ben ik weer gaan gebruiken, ik kon het niet weerstaan.” De 21-jarige beschrijft hoe hij in paniek zijn hele huis overhoop haalde, op zoek naar een verdwaalde pleister.

Chinezen
‘Mrmiyagi’ meldt zich een week nadat hij zijn vraag stelde weer op drugsforum.nl. Het plakken van een pleister had voor hem niet het gewenste effect, maar hij heeft een andere manier gevonden om zijn doel te bereiken: “De pleister op een zilverfolie plakken en 'chinezen' werkt wel zeeeer flex”, zo laat hij weten.

Zorgen
Deskundigen maken zich grote zorgen over. "Fentanyl is krachtig en verslavend", aldus verslavingsdeskundige Katinka Damen. Anesthesist Marco Haanschoten gaat nog verder. "Twee woorden: blijf eraf. Het is volledig onverantwoord en ik maak me er zéker zorgen over. Als dit spul in de maatschappij komt, hebben we een groot, groot probleem."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone