Tientallen demonstreren tegen coronaregels en niet iedereen is daarvan gecharmeerd: 'Koppige mensen' - Omroep Brabant

Tientallen demonstreren tegen coronaregels en niet iedereen is daarvan gecharmeerd: 'Koppige mensen'

23 mei 2020 om 12:57 • Aangepast 30 mei 2020 om 16:34
nl
Zeker dertig mensen protesteerden zaterdag in Eindhoven tegen de coronamaatregelen, of zoals ze zelf aangaven: tegen de lockdown. Ze stonden met protestborden in een speciaal ingericht vak. Op die borden waren teksten te lezen als: 'Stop de Lockdown' en 'Stop de Ophokplicht'.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

De demonstratie is rustig en goed verlopen, zo liet de gemeente Eindhoven aan het begin van de avond weten. Het aantal demonstranten overschreed wel het vooraf aangegeven aantal. Maar iedereen hield zich aan de aanwijzingen van de gemeente en de politie, zo was in de persverklaring te lezen. In onderling overleg is de demonstratie eerder beëindigd.

Opruiend gedrag
Nog voordat de actievoerders in Eindhoven arriveerden, was een van hen al aangehouden. Dat gebeurde in Limburg waar een deel van de demonstranten vandaan kwam. Volgens de politie maakte de 43-jarige man uit Schinveld zich schuldig aan opruiend gedrag en beledigingen.

De deelnemers aan de demonstratie kwamen vooral uit Brabant en Limburg en enkelen omhelsden elkaar of maakten een dansje toen ze elkaar troffen. Anderen gaven elkaar een hand. Ook liep er iemand rond met een papier waarop stond: 'Staatszender NOS beschermt u tegen de realiteit'. De politie keek toe en hoefde niet in te grijpen.

Gemeente gaf toestemming
De gemeente Eindhoven gaf toestemming voor de demonstratie van de actiegroep 'Democratie van het Volk' op het 18 Septemberplein, vlakbij het Centraal Station in Eindhoven. Het protest was een opmaat naar een grotere manifestatie tegen de lockdown, op 30 mei in Den Haag.

Een paar weken geleden bedreigden demonstranten van dezelfde groep een verzorgingshuis in Best, omdat een bejaarde vrouw haar man die daar woont niet mocht bezoeken. Dat berustte volgens de actiegroep ‘op een misverstand’.

'Bijna een normale zaterdag'
Om toestemming te krijgen voor het protest van zaterdag, moest de actiegroep beloven dat ze de coronaregels zou opvolgen en dus onder meer anderhalve meter afstand in acht zou nemen. Volgens onze verslaggever Jos Verkuijlen hield niet iedereen zich daaraan. "Sommigen wel, anderen niet. Maar dat geldt ook voor het winkelend publiek eromheen."

Verkuijlen constateerde dat het qua drukte in de binnenstad 'bijna weer een normale zaterdag was'. Veel mensen bleven even kijken bij de demonstratie en niet iedereen was ervan gecharmeerd. Een omstander zei: "Waardeloos. De berichten logen er niet om, over de hele wereld niet. Dit zijn koppige mensen!"

Een ander noemde het 'niet verstandig'. "Je moet niet met een groep bij elkaar komen."

Lees alles over het coronavirus in ons liveblog en op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.