Demonstratie tegen coronaregels, maar de actievoerders moeten zich wel aan die regels houden

22 mei om 18:13 • Aangepast 29 mei om 16:54
Het 18 Septemberplein in Eindhoven (foto: Flickr/FaceMePLS).
Het 18 Septemberplein in Eindhoven (foto: Flickr/FaceMePLS).
De actiegroep 'Democratie van het Volk' wil zaterdag in Eindhoven demonstreren tegen de lockdown. De gemeente Eindhoven heeft toestemming gegeven voor de demonstratie op het 18 Septemberplein.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door
Janneke Bosch

Democratie van het Volk meldde zich eerder al eens in Brabant. Een paar weken geleden bedreigden demonstranten een verzorgingshuis in Best, omdat een bejaarde vrouw haar man die daar woont niet mocht bezoeken. Dat berustte volgens de actiegroep ‘op een misverstand’.

De gemeente Eindhoven staat de demonstratie toe, maar de demonstranten moeten zich wel aan voorwaarden houden. Zo mag de groep niet groter zijn dan dertig mensen en moeten de deelnemers anderhalve meter afstand houden van elkaar. Precies het soort maatregelen waar de groep tégen wil demonstreren.

Om toestemming te krijgen, heeft de actiegroep moeten beloven dat ze zich aan de regels zal houden, maar oprichter Youri Plate denkt op voorhand al niet dat dat ook gaat gebeuren. “Ik verwacht een topdrukte in Eindhoven. Eindhoven de gekste, toch?”

Ook anderhalve meter afstand houden van elkaar zoals de gemeente voorschrijft, vindt hij onzin. “Haha, nee ik ben niet van plan me daar aan te houden. Ik heb het wel gehad met ze.” Tussen twaalf uur en half zeven zaterdagmiddag mag in het centrum van Eindhoven gedemonstreerd worden.

Lees alles over het coronavirus in ons liveblog en op onze speciale themapagina.

LEES OOK:

Bekijk in deze video welke regels versoepeld worden en wanneer:

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...