Veulentje aangevallen en opgegeten in Haarsteeg: 'Alleen het pootje is over'

27 mei 2020 om 09:10 • Aangepast 3 juni 2020 om 14:04
nl
Een Shetlandveulen is aangevallen en opgegeten bij een paardenstal in Haarsteeg. Van het dier bleef alleen een afgekloven pootje over. Eigenaar Jowan van Oosterhout is boos. Hij is ervan overtuigd dat het diertje te pakken is genomen door een wolf, volgens experts is dat onzin.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Het veulentje Olav stond samen met zijn moeder bij de paardenstal. Van Oosterhout, eigenaar van twintig fokmerries, komt zelf uit Hoeven maar had de twee dieren naar Haarsteeg gebracht, zodat de moeder opnieuw gedekt kon worden door een hengst. In de nacht van maandag en dinsdag ging het gruwelijk mis.

Wat losse botjes
"De merrie stond samen met het veulen in de wei", vertelt Van Oosterhout. "Dinsdagochtend was Olav verdwenen. Alleen het voorbeentje is teruggevonden, plus wat losse botjes. De rest was weg. Ja, dat nieuws kwam keihard binnen toen ze me belden. Ik heb er slecht van geslapen."

De laatste tijd wordt de streek geteisterd door een of meerdere wolven, die het vooral hebben voorzien op schapen. Bij boer Jos Verhulst in Hedikhuizen sloeg een wolf al drie keer toe. Ook in een wei in Vlijmen was het afgelopen weekend raak. Tot nu toe werden in totaal bijna zestig dieren doodgebeten.

'Makkelijke prooi'
Volgens Van Oosterhout zijn de stalhouders 's nachts nog uit bed gegaan om poolshoogte te nemen in de omgeving. Zij zagen vervolgens een wolf op een stel koeien jagen in de buurt, op 500 meter van hun eigen terrein.

"Een Shetlandveulen is heel klein", zegt Van Oosterhout. "Olav was ongeveer 50 centimeter hoog. Een makkelijke prooi voor een wolf. En de merrie is natuurlijk ook enorm gestrest, zij is ook opgejaagd en heeft het zien gebeuren."

'Niet het werk van een wolf'
Wolvenexpert Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland betwijfelt of de aanval op het veulentje het werk is van een wolf. “Het is complete onzin om te zeggen dat een wolf alleen een poot overlaat”, zegt hij. “Een wolf is heel efficiënt en haalt alleen wat hij nodig heeft. Een wolf zou nooit een complete ruggengraat en hoofd opeten. Het is ontzettend belangrijk dat dit gemeld wordt bij BIJ12, zodat zij onderzoek kunnen verrichten."

Lelieveld is daarom benieuwd naar de rest van het kadaver. Als het dier inderdaad is aangevallen door een wolf zou er nog ‘heel veel’ over moeten zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.