Video

Opnieuw 11 schapen van boer Jos doodgebeten, derde keer in vijf dagen tijd

19 mei 2020 om 10:17 • Aangepast 26 mei 2020 om 17:14
nl
Elf doodgebeten schapen. Deze vondst deed boer Jos Verhulst dinsdagmorgen op de dijk in Bokhoven. "Een ordinaire misselijke morgen", noemt hij het. Het is de derde keer in korte tijd dat de boer zo'n afschuwelijke vondst doet. Zaterdagochtend vond hij al twintig van zijn schapen die waren doodgebeten in een weiland in Hedikhuizen. En vrijdag verloor hij daar al negen van zijn schapen.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Veertig jaar laat Jos zijn schapen al grazen op de dijk. Maar daar houdt hij nu mee op. Hij brengt de dieren die hij nog heeft meteen in veiligheid, zo laat hij dinsdagochtend weten. "Het is voor boeren niet meer te doen schapen op deze manier te laten grazen", zegt hij.

Wachten op privacy instellingen...

De boer sloot eerder al uit dat hier sprake is van een gek die de schapen doodt. "Het zijn duidelijk beten. Het is alleen nog de vraag of dit door een hond of een wolf gedaan is. Dat wordt alleen door DNA-onderzoek duidelijk", zo legde hij uit. Dat laatste bevestigde ook Glenn Lelieveld, coördinator Wolvenmeldpunt eerder aan Omroep Brabant.

Ook nu moet uit DNA-onderzoek blijken of een wolf de schapen heeft gedood. Maar voor Jos is er geen twijfel mogelijk: " Ik weet honderd procent zeker dat het een wolf is".

Wachten op privacy instellingen...

'Wilde het niet geloven'
Op de dijk in Bokhoven liepen veertig schapen van Jos, daarvan zijn er nu dus elf dood. "Vanochtend werd ik gebeld dat er een dood schaap op de dijk lag", vertelt hij. "Ik wilde het niet geloven. Maar nu moet ik het wel geloven."

De andere schapen gaat hij nu dus in veiligheid brengen. Dit op zijn boerderij in Ammerzoden, aan de andere kant van de Maas, zo legt hij uit. Het gevoel van Jos zei meteen al dat er een wolf actief is. "Die grijpt als eerste naar de keel. Een hond bijt waar die bijten kan en een vos pakt de kont", zo legde hij uit. Ook zijn er volgens hem meldingen geweest van mensen die een wolf gezien hebben.

'Stress kwijt'
"Als de wolf is afgeschoten, laat ik mijn schapen misschien weer grazen", zegt hij dinsdag. "Maar nu moeten de dieren eerst hun stress kwijt." Nu maar hopen dat de wolf de Maas niet over komt zwemmen" , zegt de aangeslagen schapenboer.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.