Weer schapen doodgebeten in gemeente Heusden, wolf zat ook achter koeien en paarden aan

28 mei 2020 om 12:34 • Aangepast 4 juni 2020 om 12:34
nl
Opnieuw zijn er schapen doodgebeten in de gemeente Heusden, dit keer in Herpt. De eigenaar van het stuk grond waar ze liepen, meldt dat hierbij donderdagmorgen drie schapen zijn overleden en drie gewond. De slachting is aangericht door een wolf, zo meldt de ZLTO. Volgens de belangenorganisatie van boeren en tuinders zat het dier deze ochtend ook achter koeien aan. De grondeigenaar vertelt dat het dier ook paarden de stuipen op het lijf heeft gejaagd.
Profielfoto van Frances VermeerenProfielfoto van Hans Janssen
Geschreven door
Frances Vermeeren & Hans Janssen

Mogelijk zijn de schapen (dood)gebeten door dezelfde wolf die al bijna een week huishoudt in de omgeving. Het is het zoveelste bloedbad in de gemeente Heusden. De afgelopen weken werd de schaapskudde van een boer in Hedikhuizen meerdere keren aangevallen en opgeschrikt door het dier.

Drie aanvallen door wolf bewezen
De wolf is sinds kort terug in Nederland. Met name schapenhouders hebben het geweten. Sinds begin dit jaar kreeg BIJ12, een instantie waarmee de overheid samenwerkt, 18 meldingen binnen van 81 stuks doodgebeten vee in Brabant. In zeker drie gevallen was een wolf de boosdoener, in twee gevallen zeker niet. Mogelijk was er toen een vos of hond de schuldige. De dertien andere aanvallen worden nog onderzocht.

De provincie, gemeente Heusden, de ZLTO en de Zoogdiervereniging willen er alles aan doen om te voorkomen dat de wolf zich definitief in het gebied vestigt, meldden zij woensdag. In antwoord op vragen van de fractie van GroenLinks in Provinciale Staten meldt de provincie dat er gezamenlijk gezocht wordt naar een oplossing op korte termijn voor de gemeente Heusden. Een wolvenkenner uit België vertelde eerder tegen Omroep Brabant het een slecht idee te vinden wanneer het dier wordt 'verjaagd'. Volgens hem nemen de bloedbaden juist af, wanneer de wolf zich permanent in Brabant vestigt.

Burgemeester leeft mee
Burgemeester Willemijn van Hees van de gemeente Heusden laat verder weten dat ze meeleeft met de gedupeerde schapenhouders, maar dat het aan de provincie als 'bevoegd gezag' is om maatregelen te nemen. Burgemeester Van Hees heeft met de eigenaar van de schapen die donderdagochtend te grazen zijn genomen, nog geen contact kunnen opnemen. Dat is ze wel van plan, zoals ze ook reeds heeft gesproken met de andere gedupeerden. In ieder geval staat er voor vrijdag een gesprek op stapel met alle betrokkenen. De provincie spreekt van een 'wolventafel'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!