Besmette nertsenfokkerijen worden vanaf vrijdag geruimd, psychische hulp voor boeren

3 juni om 20:03 • Aangepast 11 juni om 16:15
Nertsen en hun fokkers in het nauw (foto: Mark).
Nertsen en hun fokkers in het nauw (foto: Mark).
Vanaf vrijdag worden besmette nertsenfokkerijen geruimd. Dat maakte minister Carola Schouten van Landbouw woensdagavond bekend. Ze spreekt van een 'moeilijk besluit' voor de getroffen boeren. Maar de sector begrijpt volgens haar 'dat wij tot deze maatregel overgaan'. Binnen een week moet de operatie zijn afgerond, of er zouden nog nieuwe besmettingshaarden worden ontdekt.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Het gaat in onze provincie om vooralsnog zes bedrijven met acht locaties in Beek en Donk, Deurne, Gemert, Landhorst en Milheeze waar wordt geruimd. Dit gebeurt onder leiding van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Voor de getroffen boeren is psychische hulp beschikbaar.

Wachten op privacy instellingen...

'Hopen op goede compensatie'
Sint Anthonis, waartoe Landhorst behoort, is één van de gemeenten waar nertsen zullen worden geruimd. Burgemeester Marcel Fränzel sprak de twee getroffen eigenaren toen de besmetting net bekend gemaakt was en ook na het bekendmaken van de verplichte ruiming.

”De ondernemers hielden er al een beetje rekening mee dat de bedrijven geruimd moeten worden. Zij snappen dat de volksgezondheid prioriteit nummer een is. Dat dit nu definitief is besloten, komt voor hen natuurlijk hard aan. Wel hopen zij op een goede compensatie.”

Bedrijf kan eventueel door
De bedrijven die worden geruimd, kunnen aanspraak maken op compensatie. Dat komt uit het Diergezondheidsfonds, dat wordt gefinancierd uit publieke middelen. Na een ruiming en een bepaalde tijd leeg te hebben gestaan kan een bedrijf eventueel door met boeren, tot het verbod op nertsen fokken ingaat in 2024. Minstens twee gedupeerde fokkers hebben al laten weten hun activiteiten te willen hervatten.

Het kabinet kijkt momenteel ook naar een vrijwillige stoppersregeling voor nertsenhouders. Hoe die regeling er precies moet uitzien, wordt volgens de bewindsvrouw nog uitgezocht. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een waardetabel van Wageningen University & Research.

Exacte details over de hoogte van vergoedingen zijn nog niet duidelijk. Het kabinet hoopt de Kamer daar 'binnenkort' al nader over te informeren.

Preventief ruimen wettelijk niet mogelijk
Een aantal bestuurlijke partners adviseerde het kabinet om nertsenfokkerijen preventief te ruimen. Maar Schouten kan op grond van de wetgeving alleen bedrijven met zieke dieren ruimen. Bovendien speelt mee dat op veel fokkerijen nu pups leven. 'Jonkies' van eerder geïnfecteerde moeders hebben antistoffen gekregen die er gaandeweg voor zorgen dat ze vatbaarder worden voor het COVID-19 virus.

Voor het preventief ruimen van niet besmette bedrijven is op dit moment geen juridische basis, schrijft het kabinet in een brief aan de Kamer.

Volgende week meer duidelijkheid
Ook andere nertsenhouderijen waar de komende tijd besmettingen met het coronavirus worden vastgesteld, worden geruimd. Schouten verwacht volgende week meer duidelijkheid na een screening van alle nertsenhouderijen.

Het team heeft wel al geconcludeerd dat de verwilderde katten op onderzochte bedrijven geen risico vormen voor huiskatten in de omgeving en voor de volksgezondheid. Eerder was reeds bekend geworden dat er zeker twee en mogelijk drie mensen hoogstwaarschijnlijk door nertsen zijn besmet met het coronavirus.

LEES OOK:

Wachten op privacy instellingen...