Nertsenhouder Huub Kuijpers ziet zijn levenswerk in rook opgaan: 'Dat komt wel binnen' - Omroep Brabant

Nertsenhouder Huub Kuijpers ziet zijn levenswerk in rook opgaan: 'Dat komt wel binnen'

3 juni 2020 om 18:00 • Aangepast 10 juni 2020 om 17:24
Nertsenfokker Huub Kuijpers.
Nertsenfokker Huub Kuijpers.
De nertsenfokkerij van Huub Kuijpers in Deurne waar het coronavirus is vastgesteld zal worden geruimd. Voor nertsenfokkerijen die zijn geruimd, komt er een vrijwillige stoppersregeling. Dat betekent dat er na veertig jaar een einde kan komen aan het bedrijf van Huub. "Dit is gewoon verschrikkelijk."
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Vanaf vrijdag zullen besmette bedrijven worden geruimd onder leiding van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Kuijpers heeft een kleine tienduizend nertsen. In Nieuws en Co op NPO Radio 1 vertelt hij woensdagmiddag dat hij niet af had willen wachten maar eerder had willen ruimen.

Ruimen is volgens Kuijpers de enige oplossing nu. "Dat denk ik wel op dit moment nu het virus er is. Tien procent van onze fokdieren zijn gestorven. Ook veel jonge dieren, die wij pups noemen, zijn overleden."

'Niet meer doorgaan'
Nertsenfokkerijen moeten in 2024 stoppen. Kuijpers zou graag weer opnieuw willen beginnen na de ruiming en heeft hiervoor al voorbereidingen getroffen. Geruimde bedrijven zullen echter een tijdje leeg moeten blijven. Het is nog niet duidelijk of en wanneer ze dan weer op kunnen opstarten.

Na een ruiming kan een bedrijf eventueel door met boeren, tot het verbod op nertsen fokken ingaat in 2024. Het kabinet kijk momenteel naar een vrijwillige stopregeling voor nertsenhouders.

De bedrijven die worden geruimd, kunnen aanspraak maken op compensatie. Dat komt uit het Diergezondheidsfonds, dat wordt gefinancierd uit publieke middelen.

'Ik moet nog een tijdje vooruit'
Het nieuws over mogelijk stoppen komt hard aan bij Kuijpers. "Dat komt wel binnen. Dit is het bedrijf waar je veertig jaar aan gewerkt hebt. Je wilt niet dat het op deze manier eindigt."

De nertsenfokker had geen rekening gehouden met stoppen. "Als dit overkomt ben je bezig met het verzorgen van je dieren. Ook ben je bezig met je familie en je naasten. Maar dit is mijn boterham en ik ben zestig. Ik moet nog een tijdje vooruit."

'Wij leven al een paar weken in angst'
Kuijpers en zijn vrouw raakten ook besmet met het coronavirus. "Vermoedelijk zijn ook onze kinderen besmet geraakt. Een aantal kinderen van ons werken in de zorg en komen daar met kwetsbare mensen. Een besmetting wil je niet op je geweten hebben."

De nertsenfokker is opgelucht dat er een einde aan de onzekerheid komt. "Je hebt continu die dreiging. Al een paar weken leven wij in angst. Angst om anderen te besmetten. Je wilt niet dat je bedrijf een bedreiging wordt voor je omgeving."

Inmiddels zijn Kuijpers en zijn gezin er weer bovenop. "Mijn vrouw en mijn oudste dochter hebben een paar dagen koorts gehad. Eigenlijk was iedereen er na vier, vijf dagen weer functioneel. Het waren vrij lichte verschijnselen."

LEES OOK:

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...