Nertsen op nog eens drie Brabantse bedrijven besmet met coronavirus

1 juni om 16:56 • Aangepast 8 juni om 18:44
Foto: Pixabay.
Foto: Pixabay.
Op nog eens drie nertsenhouderijen in Brabant zijn nertsen besmet met het coronavirus. Het gaat om twee bedrijven in Landhorst, gemeente Sint Anthonis, en een fokkerij in de gemeente Gemert-Bakel. Een vierde bedrijf, in het Limburgse Venray, wordt nog nader onderzocht, omdat het erop lijkt dat het virus ook daar heeft toegeslagen. Dat heeft het kabinet maandag bekendgemaakt.
Profielfoto van Youssef Zerrouk
Geschreven door
Youssef Zerrouk

De nieuwe gevallen werden ontdekt bij een verplichte screening. Die screening is onlangs door de minister opgelegd toen het virus van een nerts naar een mens oversprong. Het virus is nu bij zes nertsenhouderijen in Brabant geconstateerd, op acht locaties. Het gaat om bedrijven in de gemeenten Gemert-Bakel (4), Sint Anthonis (2), Laarbeek (1) en Deurne (1), allemaal in het oosten van de provincie. Op een boerderij in het Limburgse Venray is het mogelijk raak.

Het kabinet vraagt de deskundigen van het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert over de bestrijding van de corona-epidemie, om raad nu het virus zich verder onder nertsen lijkt te verspreiden. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en zijn collega Carola Schouten (Landbouw) sluiten niet uit dat dieren geruimd moeten worden, schrijven ze aan de Tweede Kamer.

Ten minste twee verzorgers besmet
De zorgen over de uitbraak onder de dieren, die worden gehouden voor hun pels, nemen toe. Het virus werd in april voor het eerst op nertsenhouderijen ontdekt. Het is ook overgesprongen van de dieren op minstens twee verzorgers.

Maar dat gevaar is buiten de stal volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu niet groot. Die conclusie blijft ook na de nieuwe gevallen overeind, schrijven De Jonge en Schouten.

Wel spraken zij eerder al hun vrees uit dat het virus onder nertsen kan blijven circuleren, ook wanneer de epidemie bij mensen is uitgedoofd. Dan zou het op de loer kunnen blijven liggen om ook weer mensen te besmetten. Als er zulke 'reservoirs' zijn, 'kan je aan ruimen denken', zei Schouten eerder.

Woensdag mogelijk nieuwe maatregelen
Het OMT buigt zich nu over de vraag hoe groot dit gevaar is. Woensdag, als het coronacrisisteam van het kabinet weer bijeenkomt, kan dat met het OMT-advies in de hand zo nodig 'aanvullende maatregelen nemen'. De 'volksgezondheid staat altijd voorop', onderstrepen De Jonge en Schouten.

Er gaan, ook in de Tweede Kamer, steeds meer stemmen op om de dieren te ruimen en de nertsenboerderijen te sluiten. Sommige nertsenhouders voelen daar ook wel voor. Hun nering zou vanaf 2024 hoe dan ook verboden worden.

Wachten op privacy instellingen...