Cadeautje voor zorgpersoneel in Den Bosch, hoewel gemeente miljoenen moet bezuinigen

4 juni 2020 om 16:43 • Aangepast 11 juni 2020 om 14:54
nl
De coronacrisis slaat een extra gat van 15 tot 25 miljoen euro in de begroting van de gemeente Den Bosch. Er komt minder geld binnen, bijvoorbeeld parkeergeld, en de uitgaves zijn hoger. En zonder de uitbraak van het virus zouden de komende jaren financieel al zwaar worden. Toch trekt de gemeente geld uit voor een cadeautje voor het zorgpersoneel.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

Er wordt op verschillende posten bezuinigd om de begroting toch enigszins sluitend te krijgen. "We gaan bijvoorbeeld ecologisch bermonderhoud doen om maaikosten te besparen. Er komen dus meer wilde bloemen langs de wegen, die ook nog eens minder onderhouden worden", vertelt wethouder Mike van der Geld.

"De vergoeding voor het schoolvervoer wordt minder ruim", vult zijn collega Ufuk Kahya aan. En zo kwamen alle Bossche wethouders met talloze kleine bezuinigingen van alle Bossche wethouders.

Parkeren blijkt melkkoe
Hoe groot het financiële gat precies wordt, is nog niet duidelijk. Niet alle kosten en tegenvallers door corona zijn goed in beeld. Alleen de eerste maanden van dit jaar vallen de parkeerinkomsten al zo'n 8 miljoen euro tegen. Ook is er ruim 3 miljoen euro extra aan de GGD uitgegeven en moet de gemeente rekening houden met miljoenen extra aan uitkeringen.

Met bezuinigingen, efficiënter werken en geld uit de algemene reserves hoopt Den Bosch het huishoudboekje op op orde te krijgen. Structureel moet er 5,6 miljoen bezuinigd worden en dit jaar ook nog eens eenmalig 6,6 miljoen daarbovenop.

Cadeautjes
Maar er wordt ook geld uitgegeven. Als blijk van waardering trekt de gemeente 100.000 euro uit voor al het zorgpersoneel in de stad. De 8000 tot 10.000 medewerkers krijgen van de gemeente vouchers, die ze in de Bossche horeca kunnen gebruiken. Daarnaast hoeven de horecaondernemers geen geld voor hun terrassen te betalen. Bovendien steek de gemeente 300.000 euro in de organisatie van activiteiten om de Bosschenaren dit jaar toch een leuke zomer te bezorgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.