Video

Marcelina vreest voor de gezondheid van haar ouders die bij Vion werken: 'Ze zijn heel erg bang'

4 juni 2020 om 18:35 • Aangepast 11 juni 2020 om 17:54
nl
Marcelina is boos. Haar ouders werken bij Vion in Boxtel en doen dat volgens haar onder onveilige omstandigheden. Volgens de Poolse vrouw wordt binnen de muren van het vleesverwerkingsbedrijf nog steeds niet voldoende rekening gehouden met de coronamaatregelen. “Mijn ouders zijn heel erg bang.”
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Samen met haar broer, haar neef en een andere medewerker staat ze donderdagmiddag bij de poort van Vion om te demonstreren. Haar neef zou zijn ontslagen omdat hij koorts had en niet wilde komen werken. “Er is heel veel bezorgdheid onder het personeel”, vertelt Marcelina zichtbaar aangeslagen. “Het bedrijf heeft heel lang geheim gehouden dat er corona heerste. Zelfs toen een van de medewerkers overleed.”

“Binnen houdt niemand anderhalve meter afstand. Het vlees gaat te snel op de band om die afstand te houden. Er draagt ook niemand een mondkapje en niemand doet er wat aan. Mensen zeggen niets omdat ze bang zijn dat ze worden ontslagen.”

Coronamaatregelen na steekproef
De GGD deed een steekproef bij Vion. Daaruit bleek dat 18 van de 105 geteste medewerkers besmet zijn met het coronavirus. Vion meldde vorige week dat de testresultaten aanleiding zijn om de coronamaatregelen aan te scherpen en dat het bedrijf voorlopig openblijft.

Vion zegt dat het er alles aan doet om de medewerkers te beschermen. “Bij binnenkomst is er een gezondheidscheck. Iedereen moet een formulier invullen”, zegt David Gribnau namens het bedrijf. “Dat is in hun eigen taal en er is een tolk aanwezig.”

Volgens Gribnau moeten medewerkers naar huis als er twijfel is over hun gezondheid. Ook zouden er binnen allerlei aanpassingen zijn doorgevoerd, wordt er dagelijks op grote schaal gereinigd en gedesinfecteerd en worden medewerkers niet meer in te kleine busjes vervoerd. “Alles gaat in overleg met het RIVM en de GGD.”

Onveilig gevoel
Maar ondanks die aanpassingen voelen medewerkers zich niet veilig, meent Marcelina. “Ze zeggen dat je thuis mag blijven als je ziek bent, maar mijn neef was ziek en moest toch komen. Omdat hij niet kwam is hij ontslagen.”

Wat precies de waarheid is achter het verhaal van het ontslag, blijft in het midden. Gribnau kan niet ingaan op individuele gevallen. Ook wil Vion Omroep Brabant op dit moment nog niet binnenlaten om te zien hoe de coronamaatregelen bij het bedrijf worden gehandhaafd.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.