Rechtszaak tegen ruiming van besmette nertsenbedrijven dient al vanmiddag

5 juni 2020 om 11:49 • Aangepast 12 juni 2020 om 12:24
Een nertsenfokkerij in Landhorst (foto: Noël van Hooft).
Een nertsenfokkerij in Landhorst (foto: Noël van Hooft).
De rechtszaak die twee dierenrechtenorganisaties hebben aangespannen om ruiming van met corona besmette nertsenbedrijven in vooral Oost-Brabant te voorkomen, dient al vrijdagmiddag. Het kort geding is gericht tegen de Nederlandse Staat en zou maandagmorgen plaatsvinden.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Op verzoek van beide partijen is de zitting bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag vervroegd naar vrijdagmiddag vier uur. Het is niet duidelijk hoe lang de zaak gaat duren en of er dit weekend al een uitspraak komt.

'Geen juridische gronden'
De Staat is gedaagd door Animal Rights en de Bont voor Dieren. Ze vinden dat er geen juridische gronden zijn om alle nertsen op de besmette bedrijven te vergassen. Ze zijn ook, zo wordt gesteld, tegen het doden van onschuldige dieren. Hun stap volgt op het besluit dat het kabinet woensdag nam om alle negen de nertsenfokkerijen in Oost-Brabant en Noord-Limburg waar de afgelopen weken het coronavirus heeft toegeslagen te ruimen.

De eerste ruiming stond voor vrijdagmorgen gepland, maar werd donderdag uitgesteld in afwachting van de rechtszaak.

Protestmail naar minister
De twee dierenrechtenorganisaties voeren ook op andere fronten actie tegen nertsenhouderijen. De afgelopen dagen werden demonstraties aangekondigd tegen zulke bedrijven en de Bont voor Dieren heeft een protestmail opgezet, die inmiddels door ruim 6800 mensen is ondertekend.

In de mail wordt minister Carola Schouten van Landbouw opgedragen om met een regeling te komen die leidt tot een vervroegde sluiting van de gehele nertsensector. Voorlopig is die voorzien voor 2024.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...