Wapendealer de cel in voor verkopen pistolen en geweren aan crimineel

12 juni 2020 om 14:27 • Aangepast 19 juni 2020 om 13:54
nl
De rechtbank in Den Bosch heeft een wapenhandelaar uit Helmond veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. De Helmonder verkocht pistolen, geweren en munitie aan een plaatsgenoot. Die man brengt de politie in verband met het misdaadnetwerk rond Martien R. uit Oss. Maar de rechtbank vindt die link onvoldoende bewezen.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Volgens de rechtbank maakte Marcel van S. (44) zich schuldig aan 'ongecontroleerd bezit' van vuurwapens met alle risico's vandien. De rechtbank rekent het hem ook aan dat hij een wapenvergunning heeft en beter moet weten. Het was hem alleen te doen om het geld, oordeelde de rechtbank vrijdag.

Twee weken geleden was zes jaar cel tegen hem geëist door de officier van justitie.

Alfa
S. had contact met plaatsgenoot Frank L. (47) Dat is een van de verdachten in het onderzoek rond Operatie Alfa: het vermeende criminele netwerk rond Martien R. uit Oss. Helmonder Frank L. wordt algemeen gezien als de 'wapenman' van de bende. Deze Marcel van S. wordt daar niet toe gerekend.

Volgens de rechtbank is bewezen dat de Marcel van S. vorig jaar zomer in een periode van twee weken vuurwapens leverde. Walther- en Glock-pistolen en M16-machinegeweren, dat zijn zware oorlogswapens.

Het bewijs was onder meer gebaseerd op afgeluisterde gesprekken tussen Marcel van S. en Frank L.

Geweren
Volgens de politie waren die geweren waar ze over spraken, dezelfde geweren die zijn gevonden bij de reeks huiszoekingen aan onder meer de Hoogheuvelstraat in Oss. Bovendien denkt de recherche dat S. een half jaar bezig was met de wapenhandel, tot aan zijn arrestatie in december.

Maar de rechtbank vond die periode te lang en ook de link met de gevonden wapens niet te bewijzen. Daarom kreeg Van S. geen zes maar vier jaar celstraf.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.