Video

'Mama, waarom ben ik zwart?', zingt Aswintha op demonstratie in Den Bosch

13 juni 2020 om 21:00 • Aangepast 20 juni 2020 om 11:04
nl
Aswintha Vermeulen is vooral bekend als musicalster. Maar zaterdag zong ze tijdens de demonstratie tegen racisme in Den Bosch een lied dat ze zelf geschreven heeft. Recht uit het hart.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Met tranen in haar ogen kijkt Toos Vermeulen naar het optreden van haar dochter Aswintha. Tijdens de demonstratie zingt ze op het podium uit volle borst het lied 'Mama, waarom ben ik zwart?'. Een vraag die Aswintha haar moeder op zevenjarige leeftijd stelde. Toos: "Ze was op haar verjaardag buiten aan het spelen toen ze plotseling door een groep kinderen werd uitgescholden, geschopt en bespuugd. Ze rende huilend naar huis en vroeg aan mij waarom ze zwart was. Dat vond ik verschrikkelijk. Ik heb haar uitgelegd dat ze een bruine vader had en er daarom zo uitzag. En dat ze daar trots op moest zijn."

Bekijk hier de reactie van moeder Toos en het optreden van Aswintha:

Best doen om niet te huilen
Na het optreden valt Aswintha haar moeder in de armen. Het was een emotioneel optreden voor haar. Normaal zingt ze in musicals, nu over haar eigen leven. Aswintha: "Ik moet mijn best doen om niet te gaan huilen. Ik heb zo vaak last gehad van discriminatie in mijn leven. En nog steeds. Dat heeft een enorme impact op mij. Het is iets dat ik nooit meer kwijt raak, denk ik."

Aswintha tijdens haar optreden
Aswintha tijdens haar optreden

Aswintha vond het een eer om op te mogen treden tijdens de demonstratie. "Ik was heel nerveus want de boodschap is zo belangrijk. Ik hoop dat mensen die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt zich door mijn lied minder alleen voelen. En laten we er voor vechten dat dit niet weer andere kleine meisjes gebeurt."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.