Smeulende Peelbrand na maanden onder controle, rookoverlast neemt af

16 juni 2020 om 12:37 • Aangepast 23 juni 2020 om 12:14
nl
De smeulende brand in de Deurnese Peel is nu ook onder controle, zo meldt de gemeente dinsdag. Vanaf het einde van deze week wordt er niet meer actief geblust. Bijna twee maanden na het bestrijden van de grootste Nederlandse natuurbrand ooit, was de brandweer nog bezig met nasmeulende vuren.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Met speciale voertuigen en waterkanonnen werd het vuur zeven dagen per week bestreden. De fikse regenbui van afgelopen vrijdag en de inzet van Staatsbosbeheer zorgde dat het vuur na een lange strijd helemaal onder controle was. "Het belangrijkste is dat de rookoverlast voor de bewoners flink is afgenomen", vertelt een woordvoerder.

800 hectare
Op maandag 20 april brak de enorme brand in de Peel uit. Zeker 800 hectare bos ging verloren. Drie dagen later was het vuur onder controle, maar er waren dus nog weken nodig om het vuur helemaal te bedwingen. Ook laaide het vuur zo nu en dan weer op.

Dinsdag en woensdag wordt nog actief geblust. Zij zijn vooral bezig aan de zuidkant van het gebied, bij de Soeloopkade en iets noordelijker bij de 'vlakte van Minke'.

Het betekent niet dat alle controle uit het gebied is verdwenen. "Staatsbosbeheer blijft de situatie goed in de gaten houden", verzekert de gemeente. Zodra er een nieuwe smeulhaard wordt ontdekt, wordt daar actie op ondernomen. De brandweer blijft elke dag de weersomstandigheden in de gaten houden. Er zijn mogelijk wel nog ondergrondse haarden.

Blijf weg
De gemeente ziet bezoekers nog altijd liever gaan dan komen. "Je hebt een hoop zwartgeblakerde stukken, waar het niet verstandig is om te komen", vervolgt de woordvoerder. Het verzoekt blijft om paden en wegen vrij te houden, voor als brandweerinzet weer nodig is. Daarom publiceerde Deurne eerder een 360-gradenfoto van de schade.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.