Video

Nieuwe vloer vernield door wateroverlast: 'Ik ben een grote jongen, maar heb nu even staan huilen'

16 juni 2020 om 22:34 • Aangepast 24 juni 2020 om 11:59
nl
Het leven is soms ironisch. Johan de Krieger heeft op het bedrijventerrein in Nieuwkuijk een bedrijf waar je alles kan kopen voor afwatering en riolering, van pvc-buizen en putten tot drainage. En juist dit bedrijf liep maandagavond onder water bij het noodweer dat over Brabant trok.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Met een dweil en bezem probeerde Johan het water nog buiten te houden. Kansloos, weet hij. De vloer van het pand waar hij nu een jaar zit en die hij helemaal heeft opgeknapt, is kleddernat en kapot. "Ik had een zwevende vloer en nu een drijvende vloer."

Hij heeft het er moeilijk mee. "Ik ben een grote jongen, maar heb nu even staan huilen. Het water kwam steeds hoger over de drempel, tien centimeter hoog."

Toen hij zich in het pand vestigde, zag hij al dat het met de riolering en afwatering op het bedrijventerrein niet goed gesteld was. "De riolering kan hevige waterval niet aan. Ik heb de gemeente nog gewaarschuwd, maar die zeiden dat er niets aan de hand was."

De Krieger is niet de enige die met de handen in het haar zit. Ook bij de hallen van transportbedrijf Van Bijnen in Nieuwkuijk liep het water binnen. "We hebben genoeg water", zegt een medewerker, maar hij wil verder niet ingaan op de omvang van de problemen.

'Venetië in Vlijmen'
Clenn van Hout woont in de Nassaulaan in Vlijmen. Hij woont op de tweede verdieping dus hoefde niet te vrezen voor overlast in zijn huis. "Maar het ging hier compleet los. Alsof het Venetië was in Vlijmen. Het ging echt tekeer, de straten stonden vol. Wonderbaarlijk hoe snel het daarna weer verdween."

Van Hout: "De gemeente heeft hier vlakbij een stuk grond, waarvan ze nog niet zeker wisten of ze er een vijver van wilden maken. Dat is nu helemaal volgestroomd. Die vijver is klaar."

Water in de gang
Bij de huizen in de Kerkstraat in Nieuwkuijk kwam het water in golven binnen als er een auto door de straat rijdt, vertelt Cees van Schilt. Hij werd gebeld door zijn dochter die in de straat woont. "Ze probeerde met handdoeken het water tegen te houden, maar dat stond al halverwege de gang."

Wielen auto in het water
Carin van Acquoij zag het water in de Deken van Baarstraat in Vlijmen steeds verder stijgen. "Rond half vier begon het een half uur lang heel hard te regenen. Het water stond ineens heel hoog."

Haar woning liep geen gevaar. "We wonen wat verder van de straat af, er passen op de oprit twee auto's en de achterste auto stond met de wielen in het water. Maar bij de overburen stond het water tot aan de drempel. We hebben een brede straat met groenstrook en stoep. De struiken zag je nog wel maar de stoep stond onder water."

Bomen
In het verleden is de straat aangepast om wateroverlast te voorkomen. "Er stonden oude bomen die de wateroverlast volgens de gemeente erger maakten Sinds die weg zijn, is het niet meer voorgekomen dat het onderliep. Maar lag dat aan het weer of aan het weghalen van die bomen?"

In Vlijmen zijn volgens Van Acquoij verschillende straten afgesloten vanwege de wateroverlast. "Het water bij ons in de straat is gelukkig net weer weggelopen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.