Video

Demonstratie tegen bezuiniging op muzieklessen: ‘Het gaat stil worden in Oirschot’

19 juni 2020 om 22:52 • Aangepast 26 juni 2020 om 21:54
nl
"Altijd van muziek genoten, Oirschot helpt het naar de kloten." De teksten op de spandoeken zijn duidelijk. Zo’n 350 mensen voerden vrijdagavond actie tegen een bezuiniging van de gemeente Oirschot op het muziekonderwijs. “Als de bezuiniging doorgaat dan heeft zo’n 95 procent van de kinderen al aangegeven te stoppen”, aldus muziekdocent Hanneke Coolen-Colsters.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

Gewapend met hun muziekinstrumenten en spandoeken trokken de muziekliefhebbers door het dorp. Veel kinderen en ouders liepen mee. “Ik speel gitaar en ik zou het heel jammer vinden als ik dat straks niet meer kan doen”, aldus een van de kinderen.

Dubbele betalen
De gemeente Oirschot heeft het voornemen te gaan bezuinigen op het muziekonderwijs. Nu worden lesuren gesubsidieerd, wat de Oirschot per jaar zo’n 30.000 euro kost. “Als dat straks niet meer het geval is moeten we meer dan het dubbele gaan betalen”, aldus een moeder. “We betalen nu tussen de 20 en 25 euro per les. Dus dat wordt straks erg veel.”

Naast dat iedereen vindt dat kinderen muzikaal moeten worden opgeleid, zijn ze ook bang dat Oirschot straks een stil dorp gaat worden. “Bij Sinterklaas, kerst en braderieën zijn wij altijd aanwezig. We geven over concertjes waar mensen te voet heen kunnen. Als er straks geen jonge aanwas meer is, dan raken de harmonieën leeg en dan houdt het op”, aldus Hanneke.

Dinsdagavond stemt de gemeenteraad over de voorgenomen bezuiniging.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.