Liveblog

Coronanieuws: geen uitzonderingen voor zorgmedewerkers die toeslagen moeten terugbetalen

22 juni 2020 om 22:35 • Aangepast 29 juni 2020 om 22:44
nl
In dit liveblog houden we je maandag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis. De afgelopen 24 uur is er niemand overleden aan corona. Dat is voor het eerst sinds begin maart.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

De belangrijkste onderwerpen:

  • Er zijn in de afgelopen 24 uur landelijk geen nieuwe doden bijgekomen.
  • Sinds de laatste telling liggen er 38 patiënten in Brabantse ziekenhuizen, 8 daarvan op de IC en 1 patiënt is overleden sinds de telling vrijdag.
  • In Europa zijn tot dusver meer dan 2,5 miljoen infecties geregistreerd.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

22.50
Wij sluiten dit liveblog. Dinsdag openen we weer een nieuw liveblog met daarin al het belangrijke coronanieuws van de dag.

21.00
Zorgmedewerkers die dit jaar door overwerk meer verdienen dan zij vooraf bij de Belastingdienst hebben opgegeven, lopen het risico dat zij hun toeslagen voor bijvoorbeeld huur, zorg of kinderopvang moeten terugbetalen. Uitzonderingen zijn niet mogelijk, meldt verantwoordelijk staatssecretaris Alexandra van Huffelen. De SP-Kamerleden Renske Leijten en Maarten Hijink hadden Van Huffelen gevraagd of dit jaar een uitzondering mogelijk is voor mensen in cruciale beroepen die door de uitbraak van het coronavirus veel meer uren hebben gedraaid dan anders. De staatssecretaris heeft daarnaar gekeken en concludeert dat dit niet kan.

"Dit accepteren we niet", reageert SP-leider Lilian Marijnissen. "Zorgverleners draaiden in de coronacrisis dubbele diensten en alle vrije dagen werden ingetrokken. Als het aan het kabinet ligt, worden ze daar nog voor gestraft ook."

18.30
Het ziet ernaar uit dat vanaf 1 juli maximaal honderd mensen bij elkaar mogen komen in bijvoorbeeld de horeca, theaters en bij bijeenkomsten zoals begrafenissen, bruiloften en kerkdiensten. Nu zijn dat er nog maximaal dertig. Overeind blijft dat mensen 1,5 meter afstand moeten houden.

Het Outbreak Management Team (OMT) is positief over deze versoepelingen die het kabinet al eerder had aangekondigd, bevestigen bronnen naar aanleiding van berichtgeving door het AD en de NOS.

Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen na de zomer weer helemaal open. De leerlingen zouden dan geen afstand meer hoeven te bewaren tot elkaar maar wel tot de docenten.

17.50
Bijna 4500 flexwerkers hebben maandag een aanvraag gedaan bij uitkeringsinstantie UWV voor de zogeheten TOFA-regeling. Het noodloket voor die speciale regeling voor flexwerkers die getroffen zijn door de coronacrisis, werd maandag voor het eerst geopend.

17.45
De horeca en de entertainmentsector demonstreren dinsdag op het Malieveld in Den Haag. Ze vinden de coronabeperkingen waar ze aan moeten voldoen te streng. Daarom laten ze tussen 16.00 en 21.00 uur van zich horen.

De organisatoren hebben aan de gemeente laten weten dat ze ongeveer zevenhonderd deelnemers verwachten. Het gaat om dj's, licht- en geluidsbedrijven, festivalorganisatoren, boekingsbureaus, catering en circussen, maar ook om mensen die graag naar de kroeg of een festival gaan.

16.24
Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gestegen van 55 naar 59. Een geringe stijging en geen reden tot zorg, "eens te meer omdat het aantal patiënten met Covid-19 in de kliniek afneemt", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

De intensive cares behandelen 512 mensen met andere aandoeningen, 61 minder dan op zondag. Op de verpleegafdelingen liggen 194 coronapatiënten. Voor het eerst in lange tijd ligt dat aantal onder de tweehonderd.

15.58
Medewerkers en patiënten die in zorginstellingen verblijven moeten voorrang krijgen bij coronatesten, vindt beroepsorganisatie NU'91. De organisatie van verpleegkundigen en verzorgenden stelt dat het nu vaak te lang duurt voordat een medewerker of patiënt een uitslag krijgt. NU'91 pleit ervoor om zorgpersoneel en patiënten binnen 12 uur te testen en binnen 24 uur de uitslag te melden. Ook mensen uit andere risicogroepen zouden volgens de organisatie voorrang moeten krijgen.

13.59
Het aantal coronadoden is in de afgelopen 24 uur niet gestegen. Het zijn er nog steeds 6090. Voor het eerst sinds begin maart heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in 24 uur tijd geen sterfgevallen doorgekregen.

GGD'en hebben twee nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten gemeld. Daarmee komt het totaalaantal opnames op 11.851. Het virus is vastgesteld bij nog 69 mensen. Dat totaal is gestegen naar 49.658.

Ziekenhuisopnames en sterfgevallen uit het weekeinde worden soms in de loop van maandag doorgegeven aan het RIVM. Die brengt de informatie op dinsdag naar buiten. Daarom liggen de cijfers op dinsdagen vaak wat hoger dan op andere dagen.

13.00
Het aantal mensen met corona in Brabant is 9699. Dat zijn er acht meer dan gisteren. Er liggen in Brabant 38 patiënten met corona in het ziekenhuis. Dat zijn er negen minder dag afgelopen vrijdag toen de cijfers voor het laatst naar buiten kwamen. 8 patiënten liggen op de IC's. 1 persoon is overleden, vrijdag was dat er ook 1.

Er zijn 47 verdachte patiënten. Daarvan is nog niet helemaal duidelijk of ze daadwerkelijk besmet zijn. Dat kan zijn omdat ze of nog getest moeten worden of dat de resultaten van de tests nog niet bekend zijn.

Volgens ROAZ-woordvoerder Wim Pleunis is het positief dat de curve heel langzaam daalt. "Maar er liggen nog altijd mensen in het ziekenhuis en er overlijden ook nog steeds mensen. Het is belangrijk dat we alert blijven."

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

12.06
Het Duitse vliegveld Weeze, net over de grens bij Venray, is weer in bedrijf. De eerste passagiersvlucht vertrok afgelopen zondag naar Malaga, na een onderbreking van negentig dagen wegens de coronacrisis.

Vanaf 2 juli wordt het aantal vluchten uitgebreid. Dan verzorgen luchtvaartmaatschappijen Corendon en Ryanair 54 vluchten naar 26 bestemmingen per week, ongeveer de helft van het aantal vluchten vergeleken met de zomer van 2019. De bestemmingen zijn onder meer Málaga, Rhodos, Antalya en Rome.

12.05
De digitale tentoonstelling Corona in de Stad van het Amsterdam Museum heeft in ruim een maand tijd 50.000 bezoekers getrokken. De expositie, die nog altijd groter wordt, laat zien hoe mensen het coronavirus en de bijbehorende maatregelen beleven. Het museum kreeg veel respons op de oproep aan Amsterdammers en liefhebbers van de hoofdstad een persoonlijke ervaring uit deze tijd in te sturen.

Na de opening van de tentoonstelling door burgemeester Femke Halsema, kreeg het museum 1245 foto's, video's, tekeningen, columns, magazines, brieven, gedichten en liederen. Het gaat om zowel leuke, mooie en grappige inzendingen als om verdrietige, hartverwarmende en serieuze, aldus de culturele instelling.

12.00
De horeca en de entertainmentsector demonstreren dinsdag op het Malieveld in Den Haag. Ze vinden de coronabeperkingen waar ze aan moeten voldoen te streng. Daarom willen ze tussen 16.00 en 21.00 uur van zich laten horen. Over de opzet van het protest overleggen ze met de gemeente.

De organisatoren hebben aan de gemeente laten weten dat ze ongeveer duizend deelnemers verwachten. Het gaat om dj's, licht- en geluidsbedrijven, festivalorganisatoren, boekingsbureaus, catering en circussen, maar ook om mensen die graag naar de kroeg of een festival gaan.

De horeca wil onder meer dat de 1,5 meterregel minder streng wordt toegepast. "Geen directe boetes maar overleg en eerst waarschuwen bij overtredingen", zeggen de organisatoren. Ze willen ook dat festivals weer worden toegestaan. Daarnaast vragen ze om meer steun voor horeca en artiesten.

11.55
De president-directeur van de NS, Roger van Boxtel, verwacht dat het Outbreak Management Team (OMT) volgende week het advies zal geven dat er weer meer met de trein gereisd kan worden. "We gaan die kant op", zei hij maandag in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

"Ik hoop echt dat we vanaf volgende week het signaal krijgen dat u weer vertrouwd met de trein kunt." De volksgezondheid blijft volgens Van Boxtel leidend, maar hij ziet steeds meer ruimte om te reizen. "Het aantal opnames blijft dalen. Het gaat de goede kant op."

Tot nu toe werd opgeroepen om alleen voor noodzakelijke reizen op pad te gaan. Daarnaast is per 1 juni het dragen van een mondkapje in het ov verplicht.

10.15

Op de deur van het stadhuis in Breda zijn briefjes geplakt en bloemen gelegd als protest tegen de coronamaatregelen. Er is onvrede over dat het protest dat gisteren gepland stond op het Malieveld in den Haag werd verboden door de veiligheidsregio. Volgens de schrijvers van de briefjes wordt de Grondwet overtreden.

09.35
Er zijn opnieuw twee nertsenbedrijven besmet met het coronavirus. Ditmaal gaat het om bedrijven in Gemert-Bakel. Een in De Mortel en een in Gemert zelf. Beide bedrijven worden vandaag nog geruimd. Met deze twee bedrijven staat de teller op besmette fokkerijen in de provincie op 15. In Limburg zijn er twee.

07.31
Consumenten geven door de coronacrisis veel minder geld uit. In april was volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) sprake van de grootste daling van de binnenlandse consumptie ooit. Op jaarbasis daalden de bestedingen met ruim zeventien procent.

Wachten op privacy instellingen...

05.33
De opening van de Europese grenzen voor toeristen, aan de vooravond van de start van zomervakanties in veel landen, kan niet voorkomen dat de sector dit jaar harde klappen oploopt. Miljoenen mensen dreigen hun baan te verliezen, blijkt uit berekeningen van de internationale toerismekoepel WTTC. Ook Nederland ontsnapt volgens analisten niet aan de sombere trend. Gerekend wordt op een daling van het aantal toeristen met vijftig procent.

04.52
Bijna vier procent van de CNV-leden is door de werkgever gevraagd een deel van het salaris in te leveren vanwege de coronacrisis. Dat komt naar voren na een peiling van CNV onder 1600 leden. Met name bedrijven met meer dan 250 werknemers vragen om een loonoffer. Bij een groot deel - 41 procent - kondigde de werkgever dit zonder overleg aan.

04.14
Nederland lijkt geslaagd voor de grote versoepelingstest van drie weken. Het dagelijkse aantal nieuwe coronapatiënten in ziekenhuizen blijft laag. Al zijn onderwijsbonden bezorgd over het gebrekkige zicht op corona op scholen, schrijft het AD.

00.01
Normaal gesproken stijgt het aantal banen van werknemers in maart, zelfs tijdens crisisjaren, maar dit jaar noteert het Centraal Bureau voor de Statistiek een daling. Er verdwenen vooral flexibele banen. Normaal gesproken stuwen de horeca en cultuursector de banengroei in maart. Maar dit jaar werden juist deze sectoren zwaar geraakt door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!