Mika wil graag de clown uithangen, maar het coronavirus maakt Clown Clownie werkloos - Omroep Brabant
Video

Mika wil graag de clown uithangen, maar het coronavirus maakt Clown Clownie werkloos

23 juni 2020 om 21:00 • Aangepast 30 juni 2020 om 14:44
nl
Het gezicht van Clown Clownie staat dan wel op lachen, maar van binnen overheerst diepe teleurstelling. De doorgaans vrolijke ballonnengoochelaar uit Bergen op Zoom is rond deze tijd vaak te vinden op jaarmarkten en braderieën. Hij bezorgt daar met zijn spectaculaire ballonfiguren een hoop kinderen een onvergetelijke middag. Maar de toeristische markten worden gezien als evenementen en die zijn door de cornamaatregelen verboden. En dus zit Clown Clownie al maanden uitgeblazen thuis.
Profielfoto van Robert te VeeleProfielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

De goedlachse clown die normaal door het leven gaat als Mika van den Berg (17) maakt dinsdag wel acte de présence in Den Haag. Het Malieveld is in de middag en avond het toneel van mensen in de horeca- en entertainmentbranche die net als Clown Clownie vaak ook hun inkomen verdienen op jaarmarkten en braderieën. "Het is best zwaar voor ons als entertainers, we staan te trappelen om weer te beginnen maar het zit er voorlopig nog niet in", vertelt Mika.

In deze video vertelt Clown Clownie dat hij graag weer aan de gang wil:

Wachten op privacy instellingen...

Lege spaarpot
De jonge Bergse ondernemer heeft een eigen entertainmentbedrijf. Tot voor de coronacrisis liet hij zich vaak inhuren voor openingsacts, goochelshows en natuurlijk als Clown Clownie. "Risico's horen bij het ondernemen. Ik heb een potje opgebouwd maar dat raakt nu op en daarom wil ik weer aan de slag", zegt Mika terwijl hij geroutineerd met wat ballonnen een octopus 'vouwt'.

Mika en zijn medestanders willen dat er vanaf 1 juli weer toeristische markten en braderieën zijn toegestaan. Ze vinden het oneerlijk dat weekmarkten, die vaak groter zijn, wel kunnen doorgaan. Dit terwijl voor andere marktevenementen een vergunning meteen wordt afgewezen. Van den Berg spreekt namens de entertainmentsector zijn getroffen collega's en marktkooplieden toe.

Mika van den Berg als Clown Clownie (foto: Erik Peeters).
Mika van den Berg als Clown Clownie (foto: Erik Peeters).

Volgens de entertainer kan hij zich als clown moeilijk aan de anderhalve meter maatregel houden. "Kinderen hier in de omgeving kennen allemaal Clown Clownie. Als ze mij zo zien, willen ze een high-five geven of even knuffelen, dat werkt niet."

Handtekeningen
Dinsdag boden organisatoren van de zogenoemde marktevents burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen een petitie aan. Ze hopen dat Bruls als voorzitter van het Veiligheidsberaad zijn collega-burgemeesters wil overhalen om jaarmarkten weer toe te staan.

"Clown Clownie is er om kinderen een glimlach op hun gezicht te toveren. Nu dat niet kan, is hij heel verdrietig. Hij kan het zelfs achter zijn schmink niet verbergen", verontschuldigt Clownie zich. Gelukkig blijkt Mika alias Clownie zijn talent als ballonvouwer nog lang niet verleerd. "Alsjeblieft, voor jou", zegt hij nadat hij net zijn laatste knoopje in de octopus heeft gelegd. De jongen in de rolstoel die hem kreeg, is er zichtbaar blij mee.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.