Nertsenhouder Huub Kuijpers wacht gespannen op voorstel minister: 'Het moet geen fooitje zijn'

23 juni om 20:40 • Aangepast 30 juni om 20:44
Nertsenfokker Huub Kuijpers uit Deurne wacht vol spanning het voorstel van de minister af.
Nertsenfokker Huub Kuijpers uit Deurne wacht vol spanning het voorstel van de minister af.
De nertsenfokkerij van Huub Kuijpers uit Deurne was de eerste die geruimd werd vanwege het coronavirus. Kuijpers was vastbesloten om zijn bedrijf daarna weer op te starten. Maar nu de Tweede Kamer minister Schouten oproept met een betere stopregeling te komen, wacht hij vol spanning af.
Profielfoto van Imke van de LaarProfielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Imke van de Laar & Maaike Cnossen

"Verschrikkelijk." Zo noemde Huub Kuijpers de ruiming van alle nertsen op zijn bedrijf. Maar het was nodig, geeft hij toe. Want de beestjes waren besmet met het coronavirus. "Maar je wil niet dat je bedrijf op deze manier eindigt."

Nertsen in optie
Het bedrijf van Kuijpers werd zaterdag 6 juni geruimd. "Na de ruiming zijn de stallen helemaal schoongemaakt en gedesinfecteerd. Daarna mochten we er twee weken niet in. Die periode is nu voorbij. Nu moeten we nog een keer alles schoonmaken en desinfecteren."

Kuijpers zou zijn bedrijf daarna graag weer willen opstarten. Hij heeft daar zelfs al voorbereidingen voor getroffen. "Ik heb bij een collega-nertsenfokker een optie genomen om 7000 nertsen te kopen." Wanneer Kuijpers zijn stallen weer zou kunnen vullen is onduidelijk. "Er geldt nog een vervoersverbod, dus voorlopig zit het er zeker nog niet in."

Bekijk hier beelden van de ruiming van het bedrijf van Huub Kuijpers:

Wachten op privacy instellingen...

Geen fooitje
De Tweede Kamer wil er alles aan doen om te voorkomen dat nertsenhouders na ruiming van hun bedrijf weer opnieuw beginnen. Binnen een week moet landbouwminister Schouten met een verbeterde stopregeling komen. Die moet zo aantrekkelijk zijn, dat alle nertsenhouders eind dit jaar zijn gestopt.

Kuijpers wacht het voorstel gespannen af. "Ik ga ervan uit dat het niet verplicht wordt om te stoppen. En dat ik dus tot 2024 door mag gaan. Als ik eerder zou stoppen wil ik die laatste drie jaar wel gecompenseerd krijgen. Het moet een fatsoenlijk voorstel zijn, geen fooitje." Een bedrag durft hij daar nog niet op te plakken. "Ik wacht het deze week vol spanning af."

Niet verrast
Wim Verhagen, voorzitter van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders, en Martijn Pijnenburg, voorzitter Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) vakgroep pelsdierhouderij, zijn niet verrast dat de Tweede Kamer wat druk op de minister uitvoert. De termijn van een week lijkt ze wel snel, maar ze verwachten dat het ministerie al voorbereidend werk heeft gedaan.

“De einddatum was sowieso al in zicht. Als ze met een aantrekkelijk voorstel komen dat er eerder gestopt kan worden, zullen wij daar serieus naar kijken”, zegt Verhagen. Pijnenburg wil vooral dat hierbij rekening wordt gehouden met investeringen die zijn gedaan. “Er is voor een verbod in 2024 gekozen, zodat nertsenhouders nog tien jaar de tijd hadden om investeringen in hun bedrijf terug te verdienen. Dat zal nu dan ook gecompenseerd moeten worden.”

Wisselende reacties
Jeanette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) denkt dat nertsenhouders wisselend zullen reageren. “Ik kan niet zeggen dat dit plan juichend ontvangen gaat worden, of juist niet. Voor de een zal het een uitkomst zijn en voor de ander niet”, zegt ze. “Het ligt er maar net aan hoe het bedrijf er al voor stond. De coronacrisis is voor velen al een flinke klap geweest. Zij zullen wellicht blij zijn als het een goede regeling wordt.”

LEES OOK:

Wachten op privacy instellingen...