Kamer wil nog dit jaar einde aan nertsenhouderij

23 juni om 17:44 • Aangepast 1 juli om 08:04
Een nerts op een farm (foto: Flickr).
Een nerts op een farm (foto: Flickr).
De Tweede Kamer wil dat er nog dit jaar een einde komt aan de nertsenhouderij in Nederland. Landbouwminister Carola Schouten moet binnen een week met een verbeterde stoppersregeling komen. Die moet zo aantrekkelijk zijn dat alle nertsenhouders eind 2020 zijn gestopt.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

De afgelopen weken zijn verscheidene nertsenbedrijven geruimd nadat was vastgesteld dat het coronavirus er heerste. In Brabant waren dat er in totaal tot nu toe vijftien. De dieren bleken de ziekte ook op mensen te kunnen overdragen. Daardoor vormen de infecties bij nertsen een mogelijk risico voor de volksgezondheid. Voor alle nertsenhouderijen in Nederland is een vervoersverbod en een bezoekverbod in de stallen van kracht.

De Kamer wil dat Schouten er alles aan doet om te voorkomen dat nertsenhouders na ruiming van hun bedrijf weer opnieuw beginnen.

Het einde van de nertsenhouderij was toch al in zicht. Vanaf 2024 geldt een algeheel verbod. De Kamer wil dat dit naar voren wordt gehaald, mits daar voor nertsenhouders een fatsoenlijke vergoeding tegenover komt te staan. Eerder leken de coronabesmettingen er niet voor te zorgen dat Den Haag de nertsensector eerder een halt toe wil roepen.

LEES OOK:

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...